Majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége a világon húsz év alatt

erdőtűzVilágszerte majdnem megkétszereződött a legégett fák mennyisége az elmúlt húsz év alatt – idézte a BBC a Global Forest Watch, a világ erdőit figyelő internetes portál adatait.

A magasabb hőmérsékleteket és nagyobb szárazságot előidéző éghajlatváltozás az egyik fő tényezője ennek a növekedésnek. Az új adatok segítségével a kutatók megkülönböztethetik az erdőtüzek okozta faveszteséget, valamint a mezőgazdaság, fakitermelés és a szándékos gyújtogatás okozta erdőpusztulást. 2021 a második volt a legpusztítóbb erdőtüzek éveinek sorában: Portugália területének megfelelő nagyságú erdőterület veszett oda.

„Ez durván kétszer akkora, mint húsz évvel ezelőtt. Megdöbbentő, mennyivel pusztítóbbá váltak a tüzek ilyen rövid idő alatt” – mondta James McCarthy, a Global Forest Watch elemzője. A tűz okozta erdőveszteségek elsősorban az északi országokban, így Oroszországban és Kanadában voltak érezhetők. Míg a tűz természetes jelenség a régóta meglévő erdőkben, a pusztítás mértéke 2021-ben Oroszországban példa nélküli volt. Szerte a világban 9,3 millió hektár égett le, ennek több mint fele Oroszországban pusztult el. „Aggasztó, hogy az erdőtüzek egyre gyakoribbak, egyre súlyosabbak és egyre több szén-dioxidot szabadíthatnak fel a talajból” — jelentette ki McCarthy.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az automata kereskedő botok működése

pén aug 19 , 2022
ShareTweetPinShareAz automata kereskedő botok a felhasználójuk beállításai alapján folyamatosan tudnak kereskedni a kiválasztott kriptotőzsdén. Hatalmas előnyük, hogy 24 órában működnek és átveszik a monoton feladatokat. Ebben a cikkben az RSI trading botoknak nézünk utána. Az RSI indikátor Az RSI (Relative Strength Index) a piac aktuális hangulatát és lendületét mutatja meg […]

És még ez is...