Tudományos-ismeretterjesztő sorozatot indít az ELTE

I love ELTEÚj tudományos-ismeretterjesztő sorozatot indít az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). A következő hónapokban a rohamosan fejlődő mesterséges intelligencia (MI) témakörét járják körbe a szakértők.

Az ELTE közleménye szerint a videóinterjúkból, podcastokból és egy tudományos vetélkedőből álló kezdeményezés célja, hogy a kutatásokat közelebb hozza a társadalomhoz és közérthetően mutassa be napjaink legjelentősebb tudományterületeit, valamint a mögöttük álló kutatókat. A sorozat első videójában, amely az ELTE YouTube-csatornáján érhető el, Csabai István akadémikus, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája tanszékének egyetemi tanára ad válaszokat a MI-t érintő legfontosabb kérdésekre.

A kutató úgy gondolja, hogy az élőlényekhez hasonlóan a MI is megfigyeli a világot és a begyűjtött adatok alapján értelmezi az összefüggéseket. Míg pár éve az ilyen adatelemzéseket csak a gépi tanulásnak hívták, mára az olyan intelligensen viselkedő nyelvi modellek elterjedésével, mint amilyen a ChatGPT, jogossá vált a MI elnevezés.

Csabai hangsúlyozza, hogy az ELTE szinte minden karán jelen van a MI a nyelvi elemzésektől kezdve a régészeti kutatásokig. Saját kutatócsoportjával elsősorban arra fókuszál, hogy miként lehet ezt a technológiát a tudományos kutatásban hasznosítani: az egyik ilyen felhasználási terület a már meglévő képfeldolgozó módszerek átalakítása úgy, hogy azok orvosi képeket is tudjanak elemezni beleértve a hisztopatológiai vagy mammográfiai felvételeket.

Kiderül mi a legnagyobb kihívás

Mindemellett arra is törekednek, hogy ne csak önmagában kutassák a MI-t, hanem együttműködjenek azokkal a szakemberekkel, akik képesek azonosítani egy-egy felhasználási terület igényeit: számos hazai és nemzetközi kutatásban vesznek részt többek között a Semmelweis Egyetemmel vagy kórházakkal, az ELTE Informatikai kar, az ELTE TTK Matematikai Intézet, valamint a Fizikai Intézet pedig tagjai a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumnak is.

A MI hamar bekerült az ELTE-n az oktatásba. A fizikus mesterképzésen elérhető tudományos adatanalitika és modellezés specializáció napjaink népszerű témájával, az óriási adathalmazokon végzett kutatásokkal, a big datával foglalkozik. Ezekre a kurzusokra mára már nem csak fizikusok, hanem matematikusok, biológusok, szociológusok is járnak, így egyre több tudományterületre kiterjed a MI felhasználhatósága.

Csabai szerint a legnagyobb kihívás, hogy a MI hogyan segíthet olyan problémákban, amelyeket az ember egyedül nem tudna megoldani. A kutató biztos abban, hogy a MI velünk marad és egyre nagyobb szerepet kap a tudományban, ezért a hallgatókat is arra buzdítja, hogy legyenek nyitottak és minél többféleképpen alkalmazzák ezt a technológiát.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Júliustól már nem csak csokiért és sorsjegyért érdemes betérni a postahivatalokba

szo ápr 6 , 2024
ShareTweetPinShareJelentősen bővülhet a lakossági készpénzfelvétel elérhetősége, havonta 150 ezer forintot a postákon is lehetséges lesz felvenni. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a közleményben emlékeztetnek, hogy 2014 februárjától a lakosság havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig költségmentesen vehet fel készpénzt a bankautomatákból. Annak érdekében, hogy az állampolgároknak minél szélesebb körben legyen […]
posta, készpénz

És még ez is...