5G: még mindig csak a tesztprojekteknél tartunk

Mezőhegyesi ménesbirtokA kecskeméti belvárosban és a mezőhegyesi ménesbirtokon indítanak mobilszolgáltató-független 5G-tesztprojekteket az AH NET és a CETIN Hungary – közölték a cégek.

Tájékoztatásuk szerint azt vizsgálják, hogyan lehet különböző környezetben, sűrűn lakott belvárosban, illetve mezőgazdasági területeken gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni. A két 5G kiscellás tesztprojekt megvalósítására a Digitális Jólét Nonprofit Kft. írt ki nyílt uniós közbeszerzési eljárást, ezt nyerte el a kritikus rendelkezésre állást igénylő távközlési szolgáltatásokat biztosító AH NET Zrt. és a volt Telenorból kivált toronycég, az, integrált infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt.

A kecskeméti belvárosban a közvilágítási infrastruktúrán – villanyoszlopokon, kandelábereken – építenek ki kiscellás tesztkörnyezetet. Nagyszámú felhasználó és dinamikusan növekvő adatforgalom kiszolgálásához a mobilhálózati infrastruktúrákat fejleszteni kell majd, ezért a városokban több új, kisebb antennára, úgynevezett kiscellára lesz szükség – írták. Ahhoz, hogy az 5G szolgáltatás a sűrűn lakott területeken gazdaságilag is életképes legyen, illetve a környezeti terhelés szempontjait is figyelembe vegye, célszerű elkerülni, hogy minden szolgáltató saját beruházással fejlesszen infrastruktúrát. A hálózatok optimalizálásában a projekt tapasztalatai segítenek majd.

Azt is vizsgálni fogják, milyen pozitív hatása lehet új típusú kandeláberek telepítésének – például e-töltő vagy városi kamerarendszer elhelyezésével. A mezőhegyesi projektben a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területére telepítenek 5G teszthálózatot. A ménesbirtok olyan digitális minta- és tangazdaságként működik, amely az agrárium innovatív technológiáit, az okos mezőgazdaság lehetőségeit alkalmazza és vizsgálja. A projektek megvalósítását az AH NET koordinálja, kiemelt feladata az adatátvitelhez szükséges optikai hálózat biztosítása, a CETIN pedig a mobilhálózati 5G infrastruktúrát építi ki.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tonga: meglepően ép maradt a tengerfenéki tűzhányó

ked máj 24 , 2022
ShareTweetPinShareÚj-zélandi tudósok nemrég befejezték a Tonga-szigetek környéke kontinentális talapzatának feltérképezését, és a kutatócsoport ezt követően bejelentette: meglepően ép maradt az a vízalatti tűzhányó, amelyben szokatlanul heves tengerfenéki vulkánkitörést észleltek január 15-én. A BBC tudósítása szerint a tongai Hihifo településtől 24 kilométerre délkeletre a tengerfenéken fekvő Hunga-Tonga Hunga-Ha’apai nevű, vízalatti tűzhányó […]
Tonga vulkánkitörés

És még ez is...