Vízjel: elkészült a Kecskeméti Katona József Múzeum digitális gyűjteményi adatbázisa

Női portré 1930-as években, Kecskeméten készült műtermi felvétel, amely része a Kecskeméti Katona József Múzeum 7730 darabból álló üvegnegatív állományának.

Több mint hatezer üvegnegatív vált elérhetővé a Kecskeméti Katona József Múzeum digitális gyűjteményi adatbázisában a MúzeumDigitár segítségével — közölte az intézmény.

Közleményük szerint a Kecskeméti Katona József Múzeum folyamatosan bővülő, történeti értékű fotógyűjteményéből kereshető archívum jött létre. A kecskeméti önkormányzat és a múzeum közös projektje az Emberi Erőforrások Minisztériumának a járásszékhely múzeumoknak nyújtott támogatása révén, 3,2 millió forint felhasználásával valósulhatott meg. A projekt keretében digitalizálták és elérhetővé tették a múzeum brómezüst zselatin szárazlemezes, valamint zselatinos üvegnegatív fotóállományát, amely az intézmény több mint hatezer darabos, történeti értékű fotógyűjteményét érintette. A támogatás lehetőséget adott a digitalizáláshoz szükséges modern technikai eszközpark kiépítésére és a MúzeumDigitár komplex gyűjteményi böngésző szolgáltatás igénybevételére is, így egy naprakész, minden érdeklődő számára hozzáférhető és kereshető archívum jöhetett létre – olvasható a közleményben. A város múltja iránt érdeklődők számos érdekességet fedezhetnek fel a digitális archívum böngészése közben. A képek betekintést nyújtanak a XX. század első felének kecskeméti mindennapjaiba és ünnepeibe. Sok portréfotót tartalmaz az anyag, amelyek segítségével megismerkedhetnek az érdeklődők a korabeli öltözködési kultúrával, ékszerekkel és divatos hajviseletekkel. A Kecskeméti Katona József Múzeum folyamatosan bővülő digitális gyűjteményi adatbázisa a https://muzeum.kecskemet.hu/online-bongeszo/ linken érhető el. (Lehangoló viszont, hogy a klépeket vízjellel látták el. A -szerk- megj.)

A múzeumi informatikai termékcsoport honosítása 2015-ben kezdődött a németországi székhelyű Museum-digital felhőalapú számítástechnikai gyűjteménykezelő szoftver magyarországi bevezetésével. A német fejlesztésű szoftvert 2009-ben indították el, azóta 596 múzeum 2570 gyűjteményét és 316 052 műtárgyát tömöríti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Közel háromszor többet költünk kommunikációra, mint a gazdag luxemburgi állampolgárok

sze dec 25 , 2019
Az uniós háztartások tavaly több mint kétszázmilliárd eurónyit költöttek telefonálásra és postai szolgáltatásra, ami az EU GDP 1,3 százalékának felel meg. Magyarországon a kommunikációs költségek meghaladják az uniós átlagot – derül ki az Eurostat friss felméréséből. Tavaly uniós szinten a háztartások összkiadásában 2,3 százalékot képviseltek a kommunikációra fordított kiadások. (A […]

És még ez is...