Visszás: Webmúzeumot készíttetett magának néhány még élő sportlegenda

Polgár Judit és Nagy Tímea (Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete)Magyarországon, de talán a világon is egyedülálló webes múzeum nyílt a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete (HMSE) gondozásában. Talán nem vagyunk egyedül azzal, ha azt gondoljuk, hogy élő személyeket -még ha valóban legendákról is van szó- nem túl ízléses múzeumi kiállításon szerepeltetni.

A virtuális tárlat az egyesület tagjainak életrajzait, relikviáit mutatja be. Olyan olimpiai, világ- és Európa-bajnokok győzelmei elevenednek meg, mint a tornász Keleti Ágnes és Magyar Zoltán, a vízilabdázó Faragó Tamás és Kásás Tamás, de a közönség bepillantást nyerhet többek között a birkózó Hegedüs Csaba, vagy a vívó Rejtő Ildikó és Nagy Tímea -az egyesület elnöke- korabeli küzdelmeibe is. A tárlat újszerű módon tálalja a relikviákat, az egyes sportolókhoz kapcsolódó dokumentumokat, ezek a virtuális térben szinte „kézbe vehetők”, elforgathatók, körbe járhatók – ehhez hasonló feldolgozás Magyarországon még nem volt. A 3D múzeum két impozáns épületből „áll”, az élő legendák és az angyalok tornyából. Mindenkinek külön szintje van a toronyban, amelyet Schüller Ferenc építész tervezett.

Polgár Judit szerint nagyon látványosra, inspirálóra sikerült a kiállítás

Nagy azt közölte, hogy a múzeummal a mai kor kihívásainak eleget téve szerették volna megmutatni az egyes generációknak azt a világot, amelyben a halhatatlanok maradandót alkottak. „Nagy munka van mögöttünk, egyedülállót álmodtunk. Elkészült a nagy mű, most kirakjuk a nagyközönség elé, reméljük, jól fogadják majd” – mondta a kétszeres olimpiai bajnok vívó, aki kiemelte: minden érintett maga rendezte be a róla szóló tárlatrészt. „Abban reménykedem, hogy a virtuális térben sokakhoz eljutnak ezek az információk, és ha van rá lehetőségük, élőben is találkoznak majd velünk” – fogalmazott a nyolcszoros sakkolimpikon, kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit, aki szerint nagyon látványosra, inspirálóra sikerült a kiállítás.

A HMSE tagjai – akik közül nyolcan a Nemzet Sportolói is egyben – folyamatosan járják az országot és pódiumbeszélgetéseket tartanak. A 3D múzeum ezt a fajta küldetést egészítheti ki, amely a sikert, a munkába vetett hitet, és hazaszeretetet tárja az érdeklődők elé – áll a HMSE közleményében.

A HMSE tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Jónyer István, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Török Ferenc és Vaskuti István.Halhatatlan legendák: Kárpáti György, Székely Éva, Wichmann Tamás, Kulcsár Győző, Földi Imre, Fenyvesi Csaba, Buzánszky Jenő, Sándor Károly, Grosics Gyula, Gyarmati Dezső, Albert Flórián, Polyák Imre, Zsivotzky Gyula, Puskás Ferenc, Csák Ibolya, Papp László, Hidegkuti Nándor, Kárpáti Rudolf, Sidó Ferenc, Kovács Pál, Gerevich Aladár, Kozma István, Bozsik József, Elek Ilona, Hajós Alfréd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mesterséges intelligencia segítségével készített filmeket díjaznak

ked febr 27 , 2024
ShareTweetPinShareMagyarországon először rendeznek nemzetközi, mesterséges intelligenciával (MI) készült filmeknek versenyt, a The AI Film Festival (AIFF) győztes alkotásait március 3-án, vasárnap díjátadóval egybekötött vetítésen tekinthetik meg az érdeklődők a Bem Moziban. A csaknem harminc országból beérkezett 145 pályamunkából választották ki a legjobb alkotásokat, amelyeket vasárnap a budapesti Bem Moziban tekinthetnek […]
mesterséges intelligencia

És még ez is...