A Huawei megállapodott az NKE-el a SEEDs ösztöndíjprogramról

Falyuna Nóra, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori kabinetvezetőjeA Huawei és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) képviselői aláírták a SEEDs ösztöndíjprogramról szóló megállapodást.

A Huawei közleménye szerint a vállalat SEEDs ösztöndíjprogramjának célja a technológiai területekre vonatkozó tehetséggondozás, például az 5G-vel kapcsolatos hallgatói kutatások támogatása. A több tízmillió forintos ösztöndíjalap olyan hallgatói projektekre is fordítható, amelyek magukban foglalják a technológia bevonását a környezetvédelembe, vagy akár a kínai technológiai szektor gazdaságának tanulmányozását.

A Huawei SEEDs Ösztöndíjprogramot 2021-ben indította el a Huawei Technologies Európában, 12 országban, hogy a legtehetségesebb és legambiciózusabb diákokat segítsék karrierjük fejlődésében. A magyar egyetemek közül korábban a Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és az Óbudai Egyetem csatlakozott közel harminc hallgatói projekttel, s több, az Országos Tudományos Diákköri Konferencián sikerrel szereplő munka is született. Így a pécsi egyetem Műszaki és Informatikai Karának hallgatója, Simon Dóra műszaki tudományi szekciójában I. helyezést ért el. Komplex kutatást végzett a virtuális valóság (VR) balesetvédelmi oktatás fókuszú, építéshelyi felhasználásának területén.

Az NKE csatlakozását a SEEDs ösztöndíjprogramhoz Falyuna Nóra, az egyetem rektori kabinetvezetője és Xie Qiulian, a Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgatója írta alá.

Xie Qiulian elmondta: „A Huaweinél fontosnak tartjuk, hogy megismertessük a legújabb technológiákat a fiatal tehetségekkel, és megmutassuk nekik, hogyan változtathatja meg a tudomány és a technológia a világot. 2008-ban világszerte elindítottuk tehetségfejlesztő önképző, tanulmányi programunkat, a Seeds for the Future-t, amelyben eddig mintegy négyezer európai diák vett részt nagy sikerrel. Ezért úgy döntöttünk, hogy a SEED-et kiterjesztjük és létrehozzuk egy ösztöndíjprogramot is. Új partnereként azért választottuk a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet (NKE), mert kiemelt figyelmet fordítanak olyan, napjainkban égető témákra, mint a környezetvédelmi, vízgazdálkodási szakemberek képzése, a kínai gazdaság, technológia kutatása vagy a kiberbiztonság.

A közlemény szerint a Huawei magyar leányvállalata először 2014-ben kötött támogatási megállapodást az egyetemmel, majd 2021-ben a technológia és a természetvédelem fontos összefüggéseire mutattak rá azzal a projekttel, amely során a vállalat elkezdte napelemekkel segíteni az NKE Víztudományi Karán a kutatók munkáját. Az NKE tudósai távérzékelési alkalmazások tesztelésébe és fejlesztésébe kezdtek a gemenci Duna holtágak felméréséhez, amelynek fókuszában az úgynevezett Multibeam berendezésekkel végezhető mederfelvétel áll. Ez az eljárás a vízfelszín alatt lévő folyófenék széles sávjának rendkívül precíz felmérését végzi, továbbá a víz alatti objektumok feltárását is közvetlenül szolgálja, amelynek katasztrófavédelmi és vízkárelhárítási vonatkozásai is vannak.

A kutatóknak a mérésekhez szükséges a folyamatos villamosenergia ellátás, aminek a nemzeti parkban környezetkímélőnek, illetve könnyűnek és hordozhatónak kell lennie. A Huawei olyan mobil napelemes megoldást dolgozott ki az akkumulátorok töltésére, amellyel az energia az oktatási és kutatási célokat is szolgáló, mozgásban lévő mérőhajón is felhasználható.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ne darálj, demagnetizálj!

csü máj 18 , 2023
A mágneses megsemmisítő berendezések – a lemágnesező, vagy idegen szóval demagnetizálók, degausserek – nem egységesen tartanak lépést az adattárolási technológia fejlődésével, ám az új Intimus 40 000s készülék a magasnak számító négy tesla erejével megfelel a nemzetbiztonsági szervezetek követelményeinek is. A hagyományos, mágneses adattárolási technológia még hosszú ideig velünk marad: […]
intimus 40 000S

És még ez is...