Világszerte az elektronikai ipart sújtja a legjobban a hamisítás

Világszerte az elektronikát sújtja a legjobban a hamisítás, az ágazat vesztesége évente csaknem 121 milliárd dollár, a tíz legérintettebb iparág együttes vesztesége pedig megközelíti a 285 milliárd dollárt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentése szerint.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) közleménye az uniós felmérésre hivatkozva hangsúlyozza, hogy a hamisítás összértéke az elektronikai szektorban a legnagyobb, ám az ágazat forgalmának csupán 5,3 százalékát érinti. A hamisítás a legnagyobb mértékben, 11,5 százalékban a bőrruhák és bőrkiegészítők piacát sújtja, de a textilipar, a játék- és sportszergyártás, valamint a cipők forgalmában is meghaladja a tíz százalékot. Kiemelték, hogy az optikai, fényképészeti és orvosi eszközök ágazatában is jelentős, csaknem harmincmilliárd dolláros kárt okoztak a hamis termékek.

Az iparági vizsgálatokból kiderül, hogy a hamis termékek legalább kétharmadát Kínában gyártják, az EU-ba pedig leginkább Törökországon, továbbá közel-keleti és észak-afrikai országokon keresztül érkeznek a hamis termékek, de fontos tranzitállam Albánia, Egyiptom, Marokkó és Ukrajna is. Hozzátették, hogy Törökország bőr- és élelmiszeripari, valamint kozmetikai termékek gyártójaként is részt vesz a hamisításban, de egyes iparágakban India, Thaiföld, Malajzia, Pakisztán, Vietnam is érintettek. Az OECD és az EUIPO közös jelentése szerint a hamisítványok és kalóztermékek hatvan-nyolcvan százaléka postai szállítmányként, 15-30 százalékban pedig légi úton érkezik, az élelmiszereket rendszerint nagyobb, az ékszereket és elektronikai eszközöket kisebb csomagokban indítják útnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.