Világszerte az elektronikai ipart sújtja a legjobban a hamisítás

Világszerte az elektronikát sújtja a legjobban a hamisítás, az ágazat vesztesége évente csaknem 121 milliárd dollár, a tíz legérintettebb iparág együttes vesztesége pedig megközelíti a 285 milliárd dollárt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentése szerint.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) közleménye az uniós felmérésre hivatkozva hangsúlyozza, hogy a hamisítás összértéke az elektronikai szektorban a legnagyobb, ám az ágazat forgalmának csupán 5,3 százalékát érinti. A hamisítás a legnagyobb mértékben, 11,5 százalékban a bőrruhák és bőrkiegészítők piacát sújtja, de a textilipar, a játék- és sportszergyártás, valamint a cipők forgalmában is meghaladja a tíz százalékot. Kiemelték, hogy az optikai, fényképészeti és orvosi eszközök ágazatában is jelentős, csaknem harmincmilliárd dolláros kárt okoztak a hamis termékek.

Az iparági vizsgálatokból kiderül, hogy a hamis termékek legalább kétharmadát Kínában gyártják, az EU-ba pedig leginkább Törökországon, továbbá közel-keleti és észak-afrikai országokon keresztül érkeznek a hamis termékek, de fontos tranzitállam Albánia, Egyiptom, Marokkó és Ukrajna is. Hozzátették, hogy Törökország bőr- és élelmiszeripari, valamint kozmetikai termékek gyártójaként is részt vesz a hamisításban, de egyes iparágakban India, Thaiföld, Malajzia, Pakisztán, Vietnam is érintettek. Az OECD és az EUIPO közös jelentése szerint a hamisítványok és kalóztermékek hatvan-nyolcvan százaléka postai szállítmányként, 15-30 százalékban pedig légi úton érkezik, az élelmiszereket rendszerint nagyobb, az ékszereket és elektronikai eszközöket kisebb csomagokban indítják útnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Jó alapokkal indult az Invitech, mégsem ül a babérjain

csü júl 6 , 2017
A szinte napra pontosan egy éve alapított Invitech Solutions kiváló infrastrukturális háttérrel indult anyavállalatának köszönhetően. Az Invitech ugyanis országosan több mint kilencezer kilométer optikai és azt kiegészítő rádiós gerinchálózattal, négy adatközponttal és 11 határkilépő ponttal rendelkezik. A szolgáltató Magyarország száz legnagyobb településén és a TOP 500 vállalat szinte összes telephelyén […]