Khmmm… konfigurációs és erőforrás-problémák miatt nem bírta a választási honlap a terhelést

Pálffy IlonaAz Ernst & Young Tanácsadó Kft. vizsgálata szerint konfigurációs és erőforrás-biztosítási okokból nem bírta a választási honlap a megnövekedett terhelést az országgyűlési képviselők választásának napján – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

A közleményben felidézték: az NVI április közepén bízta meg az Ernst & Young Tanácsadó Kft.-t, hogy vizsgálja ki a választásnapi, átmeneti honlap leállás okait. A vizsgálat most fejeződött be. Eszerint a választási adatokat feldolgozó Nemzeti Választási Rendszer (NVR) a választások során zavartalanul üzemelt, a vizsgálat az NVR működéséhez kapcsolódó problémát nem azonosított. A választási honlap – amely elsődlegesen a lakosság és a jelölő szervezetek tájékoztatását szolgálja – az NVR-től teljesen elkülönítve, külön rendszerként üzemel. A választási honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek, egy esetleges incidens során az ott publikált adatok nincsenek hatással a választási eredményekre. A jogi végeredményt a papíralapú feldolgozás adataiból állapítják meg – hangsúlyozta az NVI. Kiemelték: “a választások informatikai biztonságáért felelős szervek tájékoztatása alapján a választások lebonyolítása során kritikus informatikai biztonsági esemény nem következett be, melyet a választási informatikai biztonsági műveleti központ adatai is alátámasztanak”.

A közlemény szerint a vizsgálat megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a www.valasztas.hu és a kiszolgáló környezet a szavazás napján “konfigurációs és erőforrás-biztosítási okokból nem bírta a megnövekedett terhelést”, így az NVI elnökének döntését követően átálltak a tartalékportálra, amely attól kezdve probléma nélkül látta el a lakossági tájékoztatást. Hozzátették: a tartalékportálról és szükség esetén az átállás lehetőségéről az NVI már a választást megelőzően tájékoztatta a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat. Az NVI közleményében azt írta, a honlap-üzemeltetési incidenssel kapcsolatban a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is vizsgálatot folytat, amelyhez az NVI minden rendelkezésére álló adatot átad. Hozzátették: az NVI a vizsgálatok megállapításai alapján áttekinti és felülvizsgálja a www.valasztas.hu honlaphoz kapcsolódó valamennyi szerződését, illetve folyamatait, és mérlegeli a szerződésekben meghatározott garanciák érvényesítését.

A Kürt figyelmeztetett a várható leállásra
A hvg.hu cikke szerint a fizikai rendszerrel nem volt gond, vagyis nem szerverösszeomlás volt, ahogy az a választás utáni napokban elterjedt, hanem a honlap működését biztosító, Webtown-Informatika Kft. által beüzemelt Liferay keretrendszert nem tesztelték megfelelően. A cikk szerint hiányzott például egy olyan, a területen egyébként elterjedt megoldás is, amellyel ha a rendszer látja, hogy nem elég a terhelés kiszolgálására, akkor automatikusan beállít maga mellé újabb gépeket, majd ha az sem elég, még egyet és így tovább. Ezt a műveletet azonban a választási honlap esetén manuálisan végezték, bár ezzel talán szintén elkerülhető lett volna a leállás. Mivel a terheléses próbá(ka)t az NVI kötött 72 millió forintos szerződésén belül a Kürt Zrt. végezte, a választas.hu működésképtelensége a cikkben megszólaltatott szakértő szerint egyértelműen e vállalat, s nem a honlapot fejlesztő Webtown felelőssége lehet. Kürti Sándor, a Kürt elnöke azonban elmondta: a terheléses vizsgálatok után jelezték a problémát a választási irodának, előre vetítve azt is, hogy az adott feltételek mellett „a nap közepére ez az egész össze fog dőlni”. Ha az így van, akkor viszont rejtély, hogy a várható összeomlásról tudomást szerezve az NVI miért nem tett semmit, miért nem korrigálta a jelzett hibákat vagy utasította erre a rendszer üzemeltetőjét — tette fel a költői kérdést a cikk szerzője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mindent tudni akarok: Moszkva lassan mindent blokkolna

hét máj 7 , 2018
Nem zárta ki Nyikolaj Nyikiforov orosz távközlési miniszter csütörtökön, hogy az orosz hatóságok a Telegram üzenetküldő szolgáltatás után a Viber ingyenes internetes telefon- és üzenetküldő szolgáltatást is blokkolhatják. A tárcavezető szerint ez akkor fordulhat elő, ha a Viber, miként a Telegram, szintén nem fogja kiadni a kódolási kulcsait. “Ez a […]
ZX-81

És még ez is...