Vasökölként sújtott le a GVH

Bitangok! Ezt akartátok? - avagy A munkásököl vasököl, oda sújt, ahova köllA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a maximálisan kiróható csaknem negyvenmillió forintos bírsággal sújtott egy szlovák webáruházat, amiért megtévesztően azt sugallta, hogy legálisan rendelhetők tőle Magyarországra e-cigaretta és Elf Bar termékek.

A versenyhivatal tavaly nyáron két szlovák webáruházzal szemben indított vizsgálatot, amelyek e-cigarettákat, illetve Elf Bar termékeket forgalmaztak magyar nyelvű weboldalaikon. A versenyhatóság az ideiglenes intézkedés eszközével élve azonnal elrendelte a webáruházak lekapcsolását az ügyek lezárulásáig. Az eljárások közül az első az elmúlt év végén a lehető legmagasabb bírság kiszabásával végződött, míg a másik webáruház ügyében a napokban született döntés. Az alapos vizsgálat feltárta, hogy a vállalkozás szintén megtévesztően keltette a naiv magyar fogyasztókban azt a benyomást, hogy termékei jogszerűen forgalmazhatók.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke„A cég egyértelmű ágazati szabályokat és forgalmazási tilalmakat sértett meg, ráadásul a magatartása részben gyermekeket és fiatalkorúakat – vagyis sérülékenyebb fogyasztói kört – célzott meg, arról nem beszélve, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása szerint a szóban forgó termékek egészségkárosító hatásúak lehetnek” — jelentette ki Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

A GVH Versenytanácsa a kiszabható maximális bírságot, 38,7 millió forintot rótt ki a szlovákiai Párkányban bejegyzett Bensons Europe s.r.o.-ra. A vállalkozás egyébként már az eljárás során is hárommillió forintos bírságot „gyűjtött be”, mert többszöri felhívásra sem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, amivel akadályozta a hatósági munkát. A GVH a vizsgálat során azért is szankcionálta a céget mert az az ideiglenes intézkedést megkerülve, a Magyarországon lekapcsolt tárhelyről egy másik szolgáltatóhoz átirányítva folytatta tovább a webáruház működtetését. A hatóság emiatt mind a vállalkozásra, mind annak ügyvezetőjére naponta növekvő mértékű végrehajtási bírságot szabott ki, amelynek hatására a cég végül leállította a honlapot.

A közleményben Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke arról beszélt, hogy az adóhatóság szigorúan ellenőrzi az Elf Bar illegális kereskedelmét, és több száz akciót is szervezett, hogy a speciális dohánygyártmányt kiszűrje a piacról. Az eddigi eredmények mérlege több mint 160 millió forintnyi lefoglalt áru és húszmillió forint bírság.

Bíró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnöke emlékeztetett arra, hogy a fiatalkorúak egészségének a védelmére hozták létre a tavalyi iskolakezdésre az SZTFH kezdeményezésére a GVH-val, a Belügyminisztériummal, a NAV, az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Kopp Mária Intézettel az Elf Bar ellenes koalíciót. A szigorú, összehangolt fellépésnek köszönhetően az iskolák és közintézmények környékéről sikerült kiszorítani ezt az illegális tevékenységet, de a világhálón további sikeres akciókban érdekeltek.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Irak blokkolja a Telegramot

ked aug 8 , 2023
Iraki nemzetbiztonsági aggályok miatt és a felhasználók személyes adatbiztonsága miatti aggodalmak miatt letiltotta a Telegram alkalmazást. Az üzenetküldő alkalmazást Irakban széles körben használják üzenetküldésre, de hírforrásként és tartalmak megosztására is. Egyes csatornák nagy mennyiségű személyes adatot tartalmaznak, beleértve az irakiak nevét, címét és családi kapcsolatait. A minisztérium közleménye szerint arra […]
Telegram

És még ez is...