Üzembe helyezték az első kvantumkommunikációs csatornát Oroszországban

optikai kábelÜzembe helyezték Oroszország első védett kvantumkommunikációs csatornáját Moszkva és Szentpétervár között – közölte Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes.

“A kvantumkommunikációs ütemtervet csak tavaly augusztusban írták alá, de máris megvan a konkrét eredmény – a kvantumhálózat, amelyet ma indítottunk be. Oroszország a kvantumtechnológiák fejlesztésében az élmezőnyhöz tartozik, és kvantumhálózatunk első, 700 kilométer hosszúságú szegmense a legnagyobb Európában a világon pedig a második” – fogalmaztak a Csernisenko hivatala által kiadott közleményben. A miniszterelnök-helyettes szerint 2024-ig 7 ezer kilométernyi kvantumhálózatot helyeznek üzembe Oroszországban, a projekt finanszírozása pedig biztosított. Hozzátette, hogy a kormányzati szervek és a vállalkozások részéről egyaránt élénk kereslet mutatkozik a technológia iránt. Az orosz kormány 2019 júliusában állapodott meg az Oroszországi Vasutakkal , valamint a Roszatom és a Rosztyeh állami vállalattal a kvantumtechnológia fejlesztéséről.

A meghatározó szerepet a kvantumkommunikáció területén a vasúttársaság kapta meg, amely összefogta a piaci szereplőket az innovatív kisvállalkozásoktól a tudományos központokon át a távközlési szolgáltatókig és a végfelhasználókig. Oleg Belozerov, az Oroszországi Vasutak vezetője szerint a kvantumkommunikációs ütemterv értelmében az általa irányított vállalatnak 120 projektet kell megvalósítania, valamint 75 terméket és szolgáltatást kifejlesztenie. A vasút a hálózat első csatornájának elindítása során után együttműködési megállapodást írt alá Szentéptervár vezetésével a kvantumkommunikáció és a kommunikációs rendszerek fejlesztése terén. A kvantumhálózat Moszkva-Szentpétervár szakaszát belföldi megoldások segítségével hozták létre. Az új infrastruktúra nagy adatmennyiségek továbbítását teszi lehetővé, magas, a kvantumfizika elvei alapján szavatolt biztonsági szinten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.