Másodpercek alatt megfejthetők lesznek a nyilvános kulcsú titkosítások

Schrodinger-macskajaA kvantumkommunikáció olyan megoldásokat kínál számunkra, amelyek rendkívül hasznosak lehetnek a mindennapokban — mondta el az MTI-nek Bacsárdi László, a Nyugat-magyarországi Egyetem SKK Informatikai és Gazdasági Intézetének igazgatója nem sokkal azután, hogy Kína sikeresen felbocsátotta a világ első kvantumkommunikációs műholdját. A természetben jelen lévő kvantumfizikai tulajdonságokat fel tudjuk használni arra, hogy különböző informatikai megoldásokban alkalmazzuk őket, az egyik ilyen alkalmazási lehetőség a kommunikáció – mondta a szakember.

Mint fogalmazott: amikor kommunikálni szeretnénk egymással, vagy elérni különböző weboldalakat, akkor ahhoz, hogy a kommunikációt ne tudják mások lehallgatni, titkosítást használunk. Jelenleg két nagy családja van a titkosítási eljárásoknak: a szimmetrikus és a nyilvános (aszimmetrikus) kulcsú titkosítás. Utóbbit használjuk például, amikor belépünk a Facebookra, és ezen alapul az online banki átutalások biztonsága is. A nyilvános kulcsú titkosítás lényege, hogy van egy kulcspár, amelynek egyik tagja nyilvános, a másik titkos, és matematikai eljárás garantálja, hogy a nyilvános kulcsból csak nagyon lassan lehet kikövetkeztetni, hogy mi a titkos kulcs.

A kvantumszámítógépek – kvantumfizikai elveken működő gépek – megjelenésével azonban ez a helyzet megváltozik. Jelenleg ugyan még nincs működő univerzális kvantumszámítógép, de a következő 5-10-15 évben várhatóan elkészülnek az első működő gépek. Egy ilyennel mindössze egy másodpercre rövidül a nyilvános kulcs visszafejtésének ideje, míg egy hagyományos számítógép akár 2-3 évig is elbajlódhat a feladattal – tette hozzá. A kvantumszámítógépekkel fel lehet majd törni minden nyilvános kulcsú titkosítást, ezért már csak a szimmetrikus kulcsú megoldásokban lehet gondolkodni. Ez úgy működik, hogy mindkét kommunikáló fél ugyanazt a kulcsot használja. Ehhez mindkét félhez el kell juttatni a kulcsot, amelynek jelenleg ismert egyik legbiztosabb módja a kvantum alapú kulcsszétosztás, amely lehallgathatatlan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mobilrablás Hajdúhadházán: rabláncon a tettesek

szo aug 20 , 2016
ShareTweetPinShareA hajdúhadházi rendőrök vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást azzal a három fiúval szemben, akik erőszakkal elvették a sértett mobiltelefonját. Az áldozat édesanyja értesítette a rendőrséget 2016. március 29-én 21 óra körül arról, hogy Hajdúhadház egyik utcájában a fiától ismeretlenek erőszakkal elvették a mobiltelefonját. A rendőrök a kapott személyleírás alapján megállapították, […]
tolvaj

És még ez is...