Morzsákat kaphat a brit 5G beruházásokban a Huawei

Londoni sajtóértesülés szerint részt vehet az ötödik generációs (5G) nagy-britanniai távközlési hálózat fejlesztésében technológiai beszállítóként a Huawei.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap nem cáfolt beszámolója szerint a döntés a brit kormány mellett működő, Theresa May miniszterelnök vezette Nemzetbiztonsági Tanács előző esti ülésén született. A testület határozata szerint a Huawei a brit 5G hálózat “nem központi” infrastrukturális elemeinek beszállítójaként juthat “korlátozott” szerephez a program fejlesztésében. A brit lap értesülése szerint Sajid Javid belügyminiszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Gavin Williamson védelmi miniszter, Liam Fox külkereskedelmi miniszter és Penny Mordaunt nemzetközi fejlesztési miniszter egyaránt aggályainak adott hangot a nemzetbiztonsági Tanács ülésén a kínai vállalat részvétele miatt a brit 5G-programban. Ciarán Martin, a brit Országos Kiberbiztonsági Központ – National Cyber Security Centre (NCSC) – vezérigazgatója ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy Nagy-Britannia “kezelni tudja” a Huawei által jelentett biztonsági kockázatokat.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland biztonsági okokra hivatkozva már kizárta a Huaweit a jövőbeni 5G mobiltávközlési hálózatok beruházásainak beszállítói közül, Kanada pedig jelenleg mérlegeli, hogy a cég termékei nem jelentenek-e biztonsági fenyegetést. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter néhány hete figyelmeztette az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy ne használják a Huawei termékeit, mivel ellenkező esetben nehezebbé válik Washington partneri együttműködése velük. A The Daily Telegraph szerdai cikke szerint a kínai vállalatokat törvény kötelezi az együttműködésre a kínai hírszerzési szolgálatokkal, és ez okoz komoly biztonsági aggályokat a nyugati országokban. A legnagyobb brit mobiltávközlési cégek, köztük a Vodafone, az EE és a Three azonban eddig is a kínai vállalattal együttműködve fejlesztették 5G hálózataikat, de a brit kormány hónapok óta vizsgálta, hogy a Huawei részt vehet-e a továbbiakban is e fejlesztési beruházásokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

El fogsz képedni mennyi rendszert üzemeltet az állam

ked ápr 30 , 2019
A kormány módosította a központosított infokommunikációs közszolgáltatások rendeleteit. E szerint a IdomSoft Informatikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság feladatát a rendelet mellékletben meghatározott költségvetési szervek esetében a miniszterrel kötött közszolgáltatási szerződés alapján látja el, amelyben a felek rögzítik az elvárt szolgáltatások körét, azok alapvető szakmai-műszaki tartalmát, valamint a szolgáltatások teljesítésének, illetve nyújtásának […]
Parlament

Friss, ropogós