Uszító bejegyzések miatt ügyészségi eljárás indult a Facebook vezetői ellen Németországban

Facebook-dislikeEljárást indított a müncheni ügyészség a Facebook közösségi portált üzemeltető amerikai nagyvállalat több vezetője ellen uszításban való bűnrészesség gyanúja miatt.

Az eljárás első lépésében azt kell megállapítani, hogy büntetőjogilag releváns ügyről van-e szó, és alkalmazható-e a német büntetőjog – közölte az ügyészség. Az eljárásról elsőként beszámoló Spiegel Online hírportál szerint az ügyészség egy würzburgi ügyvéd, Chan-jo Jun szeptemberi feljelentése nyomán indította el az eljárást. Az ügyvéd többek között Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját, a portált üzemeltető társaság elnök-vezérigazgatóját, Sheryl Sandberg ügyvezető igazgatót és Martin Ottot, a vállalat észak-, közép-, és kelet-európai vezetőjét jelentette fel.

Az ügyvéd egyebek mellett gyűlöletkeltő, menekültek ellen uszító, erőszakra buzdító és holokauszttagadó bejegyzéseket gyűjtött össze és juttatott el a vállalatnak, és a feljelentést azért tette, mert nem gondoskodtak a bejegyzések eltávolításáról, holott ez kötelességük lett volna. Szerinte több millió eurós büntetés megfizetésére kell kötelezni a társaságot, amiért eltűri a jogsértő tartalmat a portálon. Számításai szerint a Facebook évi 300 millió eurót keres a portál németországi felhasználói révén.

A közösségi portálokon megmutatkozó gyűlölködés a nagypolitikát is foglalkoztatja Németországban. Volker Kauder, a kormányzó pártszövetség parlamenti frakcióvezetője egy októberi interjúban felvetette az uszításnak teret biztosító internetes vállalkozások szankcionálását. A politikus a Der Spiegel című hírmagazinban közölt interjúban elmondta: akár ötvenezer eurós pénzbüntetést is lehetségesnek tart abban az esetben, ha az adott portál, fórum üzemeltetője egy héten belül nem távolítja el a bejelentett jogsértő tartalmat. Hozzátette: egyebek mellett azt is mérlegelik, hogy kötelezzék-e a közösségi portálokat arra, hogy fizessenek kártérítést a gyűlölködés áldozatainak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Samsung: itt az iparág első nyolc gigás LPDDR4 DRAM-csomagja

ked nov 8 , 2016
A Samsung Electronics bejelentette az iparág első 8 gigabájtos (GB) LPDDR4 mobil DRAM-csomagjának bevezetését, amely a várakozások szerint sokkal jobb mobil felhasználói élményt nyújt majd. A nyolc GB-os mobil DRAM-csomag négy, 16 gigabites LPDDR4 memóriachipet tartalmaz, emellett a tíz nanométeres technológiát alkalmazza. Az új nyolc GB-os LPDDR4 akár másodpercenkénti 4266 megabites sebességgel működik. Ez kétszer […]
Samsung

És még ez is...