Zsarolóvírusok: veszélyben az okostévéd

tévéA számos kényelmi és szórakoztató funkcióval rendelkező okostévék hamar elterjedtek a háztartásokban és a vállalatoknál. Ez remek lehetőségeket kínál az internetes bűnözőknek is. A Symantec szakemberei összegyűjtötték a leggyakoribb módszereket, és tanácsokat amelyekkel felvehetjük a harcot az okostévénkre támadó gonoszokkal.

A Symantec munkatársai saját eszközeiken próbálták ki a zsarolóvírusok (ransomware) működését. Az Android rendszert használó készülékre olyan zsarolóvírus telepítése volt a cél, amely a mobileszközöket is képes megfertőzni. A szakemberek által használt készüléken egy előre telepített játékportál volt található. Ez a portál nem használt titkosítást a szerverrel való kommunikálás közben, így a szakemberek az MiTM módszer segítségével egy játékprogram helyett zsarolóvírust telepítettek a készülékre. A kártevő szinte azonnal működésbe is lépett, és blokkolta a készülékhez való hozzáférést. Megjelent a képernyőn a váltságdíjat követelő üzenet, és a készülék használhatatlanná vált. Ezt a blokkolást csak bizonyos összeg kifizetése után szüntetik meg a bűnözők, de némely esetben a fizetés után sem oldják fel a korlátozásokat és a titkosítást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Félnek a fiatalok a digitális nyomoktól

ked dec 8 , 2015
A digitális eszközöket használó fiatalok legfőbb aggodalma, hogy bármit is tegyenek, annak úgynevezett digitális nyoma marad. A fő veszélyforrások között jelölték meg azt is, hogy bárki információt gyűjthet róluk. A bankkártya adataikat is épp ennyire féltik – derült ki a K&H legfrissebb felméréséből. A technológia használatának legfőbb veszélyeit abban látják […]
mezőgazdaság