Egyre tudatosabbak a népek a kibercsapdákkal szemben

Úgy tűnik, hogy pozitív fejlődést tapasztalható az emberek hozzáállásában: folyamatosan nő azon emberek száma, akik aggódnak a digitális biztonságuk miatt és tudatosan szeretnék megvédeni magukat a kibercsapdáktól.

A Kaspersky statisztikái szerint a kiberbűnözés áldozatainak százalékos aránya változatlan maradt (29 százalék). Ahhoz, hogy még teljesebb legyen az összkép, a kibercsapdák listája kiegészült a „pénzügyi visszaéléssel” és „kibertámadásokra használt mobil eszközökkel”. A listabővítések nélkül az „Érintettek” átlag indexe 27 százalékra csökkent volna a 29 százalék helyett. Valójában ez azt jelenti, hogy az áldozatok száma csökkent a tudatos felhasználók számának növekedésével párhuzamosan. 22 százalékról 20 százalékra csökkent azoknak a felhasználóknak a százalékos aránya, akik kártékony programokkal találkoztak. A fertőzött számítógépek helyreállítási költsége is csökkenést mutat: az átlag 35 ezer forintról 27 ezer forintra csökkent. Ugyanakkor nőtt azoknak a száma, akik egyéb, más típusú fenyegetések áldozatává váltak, mint például a zsarolóprogramok, az adathalászat, az adatlopás és adatszivárgás károsultjai. Kisebb növekedést mutat az ellopott összegek átlaga: 136 ezer forintról 140 ezer forintra emelkedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hamisítják az orosz nagykövetségek Facebook-oldalát

pén ápr 21 , 2017
Az orosz külügyminisztérium értesítette a tömegkommunikáció-felügyeleti hatóságot (Roszkomnadzor), hogy hamis orosz nagykövetségi profilok jelentek meg a Facebookon, és átadta neki az erre vonatkozó anyagokat – jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Zaharova elmondta, hogy ismeretlenek a csehországi és a szlovákiai orosz nagykövetség nevében közöltek “provokatív” és “félrevezető” anyagokat a […]