Uniós szintű rendszert hoztak létre a kontaktkövető alkalmazások határon átnyúló használatára

EUAz Európai Bizottság uniós szintű rendszert hozott létre a koronavírus fertőzési láncainak megszakítását célzó tagállami kontaktkövető mobiltelefonos alkalmazások határon átnyúló használatára – közölte az uniós bizottság hétfőn. A rendszer ezen kívül az információcsere magasabb szintű biztosítását is célozza. A tájékoztatás szerint a kezdeményezés előirányozza, hogy a tagállamok önkéntes alapon letölthető kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazásai egymással összekapcsolódva is biztonságosan működjenek. A szolgáltatás biztosítja azt is, hogy az alkalmazásokat határokon átnyúlóan is zökkenőmentesen igénybe lehessen venni. A felhasználóknak ezért csak egy alkalmazást kell telepíteniük ahhoz, hogy egy másik európai országba utazva is működjön a kontaktkövetés, és megkapják az esetleges figyelmeztetéseket. A szolgáltatás az alkalmazások által generált véletlenszerű azonosítókon kívül más információt nem kezel. Nem teszi lehetővé az egyes felhasználók azonosítását, sem a mobil eszközök helyének vagy mozgásának nyomon követését. Az információ titkosításon esnek át és a minimálisra korlátozódnak, azokat csak a fertőzések visszakövetéséhez szükséges ideig tárolják. A rendszert az Európai Bizottság fogja működtetni luxembourgi adatközpontjából.

A koronavírus elleni küzdelem jegyében a fertőzés nyomon követésére ez idáig tizenkilenc tagállamban – köztük Magyarország – húsz mobiltelefonos alkalmazást fejlesztettek, amelyet mintegy harmincmillióan töltöttek le – közölték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A KSH tartja a lépést a megnövekedett igényekkel

sze okt 21 , 2020
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új megoldásokat vezetett be a megnövekedett adatigények kiszolgálására – közölte a hivatal. A KSH közleményében kiemelte, a koronavírus által teremtett helyzetben szinte hetek alatt vontak be új adatforrásokat, vezetettek be új adatgyűjtési módokat, adatfeldolgozási technikákat. A közlemény szerint a KSH az elmúlt öt évben több […]
KSH