A KSH tartja a lépést a megnövekedett igényekkel

KSHA Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új megoldásokat vezetett be a megnövekedett adatigények kiszolgálására – közölte a hivatal.

A KSH közleményében kiemelte, a koronavírus által teremtett helyzetben szinte hetek alatt vontak be új adatforrásokat, vezetettek be új adatgyűjtési módokat, adatfeldolgozási technikákat. A közlemény szerint a KSH az elmúlt öt évben több tízezer adatkérést teljesítettek, honlapjukat egy év alatt több millióan keresték fel. A KSH honlapján található heti monitort és a koronavírus dossziét a megnövekedett adatigény hívta életre, a pandémia gazdasági és társadalmi hatásainak mérése mind hazai, mind nemzetközi tekintetben új, előremutató megoldások bevezetésére ösztökélte a nemzeti statisztikai hivatalokat – írja közleményében a KSH.

Példaként említik, hogy a KSH web scraping technikákat – honlapokról közvetlenül gyűjtött adatokat – is alkalmaz az árak megfigyeléséhez és a kapcsolódó adatgyűjtéshez, ami különösen a tavaszi időszakra volt igaz. A járvány első hullámának idején ugyanis a munkatársak nem tudtak az üzletekben árakat összeírni. A gépjárműforgalom változásának bemutatásához a KSH a közúti kamerák adatait is felhasználja, az online pénztárgépek adatállományait pedig közvetlenül a NAV-tól veszi át a kiskereskedelmi forgalom minél pontosabb becsléséhez – írják a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Gál András Levente a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség vezetője

sze okt 21 , 2020
A példátlanul sikeres Digitális Jólét Program volt szakmai vezetője, a jogász végzettségű Gál András Levente lett a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség vezetője. Véleménye szerint nem lehet korszerű digitális gazdaságról, ezen belül mesterséges intelligencia-fejlesztésről beszélni adatvagyon nélkül. Hozzátette, hogy az adatokra nem csak mint védendő információra, hanem mint forgalomképes vagyonelemre is kell […]
Gál András Levente