Termelésnövekedést hozhat a chiphiány enyhülése

chipElemzők örvendetesnek tartják, hogy a chipek hiányának a második félévtől remélhető csökkenése idén már érdemi növekedést hozhat az iparban.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a várakozásokon felülinek tartja az ipari termelés decemberi növekedését. A chiphiány továbbra is fékezi a járműgyártás termelését, más ágazatok jó teljesítménye viszont ezt részben ellensúlyozta. Úgy becsülte, hogy a félvezetők és más alkatrészek hiánya nélkül az ipari termelés volumene akár hat-nyolc százalékkal is meghaladhatná a jelenlegi szintet. Számításai szerint a negyedik negyedévben 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés a harmadik negyedévhez képest, így pozitívan járulhatott hozzá a GDP növekedéséhez. A következő hónapokban újra növekedési pályára állhat az ipari termelés. A félvezetőhiány még sokáig fennmaradhat, de fokozatos javulásra lehet számítani, ami a második félévben meredek felpattanást okozhatna az ipari termelésben. A tavalyi 9,6 százalék után idén az ipari termelés 5,5 százalékos növekedésére számítanak a Takarékbank elemzői a bázishatások és új kapacitások üzembehelyezése miatt.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az, hogy a novemberben megugrott termelési szinthez képest gyakorlatilag stagnált, pontosabban mindössze 0,1 százalékkal mérséklődött, a termelés, az nem okozott semmilyen irányban sem extrém meglepetést. A második legnagyobb súlyú ipari ágazat, az elektronikai ipar jó teljesítménye sem volt képes egy erősebb decembert hozni az egész ipar számára, tehát a korábban látottaknál is nagyobb mértékű lehetett az autóipar visszaesése – vélekedett. A termelés múlt év egészében mutatott közel tíz százalékos emelkedése sokkal inkább hordozza a 2020-as mélypont jegyeit, sem mint a 2021. évi dinamikus növekedését. Az ipari termelés továbbra is olyan, mintha egy üvegplafon lenne a termelési szint felett, amelyen nem tud áttörni a mutató. A 2015-ös termelési volumenhez mérve nagyjából húsz százalékkal nagyobb kibocsátás az, amit a jelenlegi körülmények között fenn tud tartani az ipar. Amíg nem javul érdemben a globális félvezetőhiány, addig az ipar aligha lesz képes dinamikus növekedést bemutatni.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője azt írta, hogy az ipari termelés előzetes adata elmarad a várakozásától. Kedvezőnek tartja viszont, hogy decemberben csak a járműipar kibocsátása mérséklődött, így az utolsó havi adat rávilágít, hogy a hazai ipar mire lehet képes a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágazat nélkül. Előretekintve, a január ismét növekedést hozhat. A járműipar visszafogott teljesítményét – ahogy azt a decemberi adatok is mutatják – továbbra is ellensúlyozhatják a más alágazatokban kiépülő új kapacitások, amelyek támogatják a termelés bővülését. Az ellátási láncok nehézségei legkorábban az év közepétől enyhülhetnek érdemben, ezt követően az ipari export jelentős fellendülésére lehet számítani a cégek magas rendelésállományának és a kiépülő kapacitásoknak köszönhetően – jelezte az Erste elemzője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Q4: a Honor Kínában nagyot erősített

hét febr 7 , 2022
A Honor 14.2 milliós termék szállításával az első számú márka lett az Android okostelefonok piacán Kínában 2021 utolsó negyedévében. Az IDC mobiltelefonokra vonatkozó negyedéves jelentése alapján a Honor 2021 utolsó negyedévében felülmúlta a várakozásokat, és 253,4 százalékkal növelte a leszállított termékek számát Kínában az előző évhez képest. Ezzel az ország […]
Honor 50 Lite

Friss, ropogós