Újabb per az NSA ellen

Lila-TretikovAlkotmánysértés miatt indított újabb pert a tömeges adatgyűjtést folytató amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) ellen több csoport nevében az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU). A felperesek, köztük a Human Rights Watch, az Amnesty International, a PEN Amerikai Központja, a Nation magazin, a Globális Alap a Nőkért, a Wikimedia Alapítvány, a Büntetőjogi Ügyvédek Országos Szövetsége és a konzervatív Rutherford Intézet, az állítják, hogy az NSA a tömeges, más néven “árral szembeni” adatgyűjtés révén megsértette az amerikai alkotmány első és negyedik kiegészítését. Előbbi a szólás- és egyesülési szabadságot szavatolja, utóbbi pedig az indokolatlan kutakodásokkal és lefoglalásokkal szemben védelmezi az állampolgárokat.

“Az internet gerincének meglékelése által az NSA a demokrácia gerincét teszi próbára” – jelentette ki Lila Tretikov, a Wikipedia online enciklopédiát működtető Wikimedia Alapítvány igazgatója. Az ACLU 2013-ban már beperelte ugyan NSA-at a bírói felhatalmazás nélkül folytatott megfigyelési program miatt, ám az akkori felelősségre vonási kísérlete zátonyra futott, miután az amerikai legfelsőbb bíróság megállapította: a jogvédő szervezet nem tudta bebizonyítani, hogy megfigyelték. A szövetség akkor azon az alapon kezdeményezett bírósági eljárást, hogy az amerikai kormány köteles értesíteni a terrorizmussal gyanúsított személyeket arról, hogy az NSA megfigyeli őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Samsung: a külcsín már nem elég

csü márc 12 , 2015
A Samsung KNOX mobil biztonsági platform nyerte el a Legjobb Biztonsági/Csalás Elleni Termék vagy Szolgáltatás kategória első helyezéséért járó díjat a Mobile World Congress 2015 kiállításon. A KNOX bevezetése óta a Samsung gőzerővel fejleszti mobil biztonsági platformját, szem előtt tartva nemcsak a felhasználók védelmi megoldás iránti igényeit, de a speciális […]
Samsung