GVH: 50 milliós büntetés a Netrisknek

1

forintA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt. (Netrisk) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampánya során, ezért a hivatal ötvenmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást. A vállalkozás 2012. november 1. és 2012. november 30. között a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítási szolgáltatásainak népszerűsítése során azt állította, hogy a következő évben már csak sokkal drágábban lehet biztosítót váltani, azonban nem nyújtott be olyan bizonyítékot, amely igazolta volna ezt az állítását. A GVH megállapítása szerint a jövőbeni árakra vonatkozóan nem lehet kategorikus állítást megfogalmazni, hiszen egy versengő piacon sohasem zárható ki az, hogy egy versenytárs vagy új piacra lépő nem megy a versenytársai ára alá.

A vállalkozás a hirdetésekben arra hívta fel továbbá a fogyasztók figyelmét, hogy az „igazán jó ajánlatokat” és az „igazán olcsó kötelezőt” a Netrisk.hu weboldalán találja meg. A GVH megítélése szerint mindkét állításnak az az üzenete a fogyasztók számára, hogy a versenytársakhoz képest jobb ajánlatokat talál a fogyasztó a Netrisknél, így ezek piacelsőségi állításoknak minősülnek. A vállalkozás ebben az esetben sem igazolta az állításának megalapozottságát. A Netrisk azt állította, hogy minden ajánlat elérhető a honlapján, azonban a vállalkozás nem közvetíthette valamennyi, a magyar piacon elérhető biztosítást. Ennek értelmében a legalacsonyabb árra vonatkozó piacelsőségi állítása sem megalapozott, ugyanis a fogyasztók a Netrisken keresztül nem elérhető kedvezményekkel lehetséges, hogy nagyobb kedvezményben részesültek volna.

One thought on “GVH: 50 milliós büntetés a Netrisknek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az Oracle Big Data SQL tovább bovíti az Oracle big data-megoldáskínálatát

sze júl 23 , 2014
Az Oracle az átfogó big data-megoldásokat igénylő szervezetek számára Oracle Big Data SQL néven új komponenst jelentett be a nagy volumenű adatokat kezelő megoldáscsomagjához. Az információk elérésének és az összefüggések feltárásának leegyszerűsítése érdekében a megoldás megszünteti az adatszigeteket, és így a felhasználók ugyanazzal az SQL-lekérdezéssel kérhetnek le adatokat Hadoop, NoSQL […]