Tárt karokkal várják az ukrán megélhetési informatikusokat Csehországban

munkaGyorsított és egyszerűsített eljárásban kapnak rövidesen munkavállalási engedélyt ukrán informatikusok Csehországban. A most induló program első szakaszában mintegy 500 ukrán számítógépes szakértő befogadására számít Csehország, amely bizonyos területeken munkaerőhiányal küszködik. A prágai külügyminisztérium szerdai közlése szerint a szakértőknek a jövőben nem kell részt venniük az eddig kötelező néhány órás konzulátusi beszélgetéseken, s amennyiben hiteles iratokkal tudják bizonyítani szaktudásukat, rövid időn belül megkapják a csehországi tartózkodási engedélyt és a munkavállalásra feljogosító kék kártyát.

Csehország tavaly 340, az idén pedig már mintegy ezer ukrán specialistának adott ki munkavállalási engedélyt. Miután azonban az eddigi eljárás nagyon bonyolult, a minisztérium a Csehországban hiányzó szakemberek számára azt lerövidíti. Amennyiben a gyorsított eljárás hasznosnak bizonyul és beválik, Prága azt tervezi, hogy azt más szakmákra is kiterjeszti. A tervek szerint a jövőben a projektet néhány más országra, például Üzbegisztánra és Mongóliára is kiterjesztik.

Csehországban jelenleg hat százalékos a munkanélküliség. A legfrissebb kimutatások szerint a 15-64 év közötti lakosság 70,5 százalékának van munkahelye, ami 1993 óta a legmagasabb arány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az Ipsos felmérése szerint az Uber a tömegközlekedés kiegészítője

ked nov 10 , 2015
A budapesti Uber-utazások közel egyharmada metróállomás közelében indul vagy végződik — derül ki a Ipsos felméréséből, amelyet az Uber felkérésére készített. Vagyis az Uber már most a tömegközlekedés kiegészítője Budapesten. A felmérésből az is kiderült: a tipikus Uber-felhasználó egyedülálló, diplomás alkalmazott vagy közép- illetve felsővezető, húszas évei végén járó fiatal. […]
Uber