Szerencsejátékká nyilvánítanák a kriptovaluta-tranzakciókat

kriptovalutákPénzügyi szolgáltatás helyett szerencsejátéknak nyilvánítaná a kriptovaluták forgalmazását a londoni alsóház pénzügyi bizottsága.

A 28 oldalas helyzetértékelés megállapítja, hogy a jegybanki támogatás nélküli kriptoeszközök – például a bitcoin és az ether – kilengésekre hajlamos árfolyama és belső értékük hiánya óhatatlanul jelentős kockázatoknak teszi ki a fogyasztókat, miközben ezek a kriptovaluták „nem szolgálnak hasznos társadalmi célokat”. A parlamenti bizottság szerint a támogatás nélküli kriptoeszközökkel folytatott spekuláció éppen ezért jobban hasonlít a szerencsejátékra, mint a pénzügyi szolgáltatásokra.

A testület aggasztónak nevezte, hogy ha a támogatás nélküli kriptoeszközökkel folytatott lakossági kereskedést és befektetési tevékenységet pénzügyi szolgáltatásként szabályozzák, akkor a fogyasztók a ténylegesnél biztonságosabbnak gondolhatják e tevékenységeket, vagy úgy érzékelhetik, hogy e tranzakciók mögött hatósági védelem áll, jóllehet ilyen védelem nincs. Mindezek alapján a londoni alsóház pénzügyi bizottsága erőteljes ajánlást fogalmazott meg arra, hogy a brit kormány a támogatás nélküli kriptoeszközökkel folytatott lakossági kereskedést és befektetési tevékenységet ne a pénzügyi szolgáltatásokra, hanem a szerencsejátékokra vonatkozó szabályozásnak vesse alá.

A testület közölte: támogatja ugyan a pénzügyi innovációt olyan területeken, amelyeken ez potenciális előnyökkel jár, nem világos azonban, hogy a kriptovaluta-technológiák milyen jövőben előnyökkel járhatnak a pénzügyi szolgáltatásokban, és melyek azok a területek, amelyeken e technológiák a legnagyobb hatást gyakorolhatják. A kriptovaluták használatából eredő fogyasztói kockázatok azonban már most is jelen vannak és ténylegesek – áll brit parlamenti szakbizottság jelentésében.

Hasonló aggályokat fogalmazott meg néhány hete egy londoni pénzügyi rendezvényen Jon Cunliffe, a Bank of England kormányzó-helyettese. Cunliffe kijelentette: a kriptopénzek zöme erőteljesen spekulatív, inkább fogadásszerű eszköz, értékük szélsőséges kilengésekre hajlamos, éppen azért, mert „nincs semmi mögöttük”, nincs belső, valódi értékük, és emiatt nem alkalmasak általános fizetési célokra sem.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Miért otthon a legkényelmesebb tölteni az elektromos autót?

csü máj 18 , 2023
Az elmúlt években a villanyautók egyszerűen ellepték a magyarországi utakat is. Rengeteg zöld rendszámos járművet láthatunk a parkolókban és menet közben is, ennek ellenére (sajnos) még a többség továbbra is tartózkodik tőlük, pláne a töltéssel kapcsolatban terjed több tévhit és félelem is, amelyekre ma már olyan megoldások érhetőek el, mint […]
eautotoltokabel.hu

És még ez is...