Felejtés joga: ki fog ülni a cégvezetők arcára a döbbenet

Petranyi-szellAndrasA legtöbb vállalat nincs tisztában vele mekkora gondot fog okozni számára a felejtés jogának bevezetése, mert eddig elsősorban a Google találati listájának megváltoztatásával kapcsolatban lehetett erről olvasni. A minősített adattörléssel foglalkozó Blancco magyarországi szakértői azonban figyelmeztetnek arra, hogy az irányelv hatálya minden szolgáltatóra kiterjed, nem csupán a nagyvállalatokra. „Jelenleg rendkívül kevés magyar vállalat szabályozza, hogy milyen módon selejtezi le régi adathordozóit – beleértve nemcsak a szerverek és a munkaállomások merevlemezeit, de az okostelefonokat is. A cserére kerülő adathordozókon pedig tömegével hagyják el a vállalatokat személyes adatok is” – emeli ki Petrányi-Széll András, a Blancco magyarországi képviselője.

Nem érdemes azonban a kalapácsért nyúlni, mivel az adatok törlése nemcsak informatikai, de adminisztrációs feladat is. A cégeknek egy vizsgálat során be kell majd tudniuk mutatni azokat a jegyzőkönyveket, amelyek bizonyítják, hogy az adathordozók megtisztítása rendben és az elérhető legbiztosabb technológiával történt meg. Az új adatvédelmi irányelv tervezete emellett előírja azt is, hogy az adatvédelmi incidenseket 24 órán belül jelenteni kell az uniós hatóságok felé, még abban az esetben is, ha az incidens harmadik félnél történt. Ebbe beletartozik minden olyan hackertámadás, amelynek során személyes adatokat szereztek meg az elkövetők, de az is, ha a vállalat egy munkatársa elveszít egy notebookot, amelyen az ügyfelek adatait tárolták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Akiket a YouTube tett "naggyá" I.

sze aug 27 , 2014
Elindult a Ki Mit Tube, Magyarország első tehetségkutatója, amely a YouTube-on zajlik. Az első generációs YouTube “sztárok” már kivívták maguknak a milliós nézettségeket és a hírnevet. Sokan pont úgy, a semmiből kezdték, mint azok a második generációs hősök, akiket most a Ki Mit Tube keres. Ők formálják majd a jövő […]