Spanyolország kiadna az USÁ-nak egy orosz hackert

Engedélyezte a spanyol központi büntetőbíróság Sztanyiszlav Liszov orosz hacker kiadatását Egyesült Államoknak, ahol azzal gyanúsítják, hogy egy számítógépes program segítségével több millió banki adatot szerzett meg, és mintegy 855 ezer dollárt lopott el magánszemélyektől és pénzintézetektől.

Liszovot idén januárban vették őrizetbe a barcelonai repülőtéren, az Egyesült Államok által kiadott nemzetközi körözés alapján. A férfi után 2014 óta nyomoznak az amerikai hatóságok, úgy vélik, hogy az orosz férfi egy számítógépes bűnözői hálózat vezetője, akik a NeverQuest nevű, rosszindulatú szoftver kifejlesztése, terjesztése, és használata révén jutottak titkos adatokhoz, és azok felhasználásával pénzhez. A spanyol bíróság szerint ugyan a bűncselekmények elkövetésekor Liszov nem tartózkodott az Egyesült Államokban, de mivel a hacker feltételezett tevékenysége ott okozott kárt, az amerikai joghatóság illetékes eljárni az ügyben. A 32 éves orosz hacker egyébként korábban levélben kért segítséget és közbenjárást Vlagyimir Putyintól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Virágzik a kiberbűnözés

vas aug 6 , 2017
Virágzik a kiberbűnözés, tízből hat rosszindulatú szoftver már zsarolóvírus – mondta Gyebnár Gergő, a Black Cell vezérigazgatója, biztonsági szakértő. A szakértő elmondta: azért van egyre több zsarolóvírus, mert egyszerűen, könnyen lehet vele pénzt keresni. Az elmúlt évhez képest négyszer több zsarolóvírus van jelenleg, és minden 40. másodpercben megkap valaki egy […]