Sárga tengeralattjárót tesztel Kína

sarga-tengeralattjaroMinden korábbinál fejlettebb számítógépes technológiával működő, ember nélküli mini-tengeralattjárót teszteltek Kínában – számolt be a Baidu hírportál nyomán az MTI. A Hajjen nevű, bő két méter hosszú járművet az észak-kínai Tiencsin Egyetem kutatói fejlesztették ki. A szakemberek beszámolói szerint a tengeralattjáró három héten át gond nélkül működött a dél-kínai tengerben, és 1 100 méteres mélységig is lesüllyedhet. A torpedóalakú, sárga tengeralattjáró egyhuzamban harminc napig búvárkodhat, s óránként hat kilométer megtételére képes.

A szakértők hangsúlyozták, hogy a búvárhajó számítógépe olyan fejlett, hogy annak szoftvere maga is képes haladási irányáról dönteni. A Hajjent eredetileg kísérletezésre, tengerbiológiai feltárásokra, kereső- és mentőakciókban való részvételre tervezték. A jármű ugyanakkor bevethető víz alatti támadó- és kísérőrobotként, más tengeralattjárók felkutatásában is segítheti a kínai hajókat. Mindemellett tengeri bányászplatformok telepítésében, karbantartásában, műszaki állagának ellenőrzésében szintén hasznos lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Roaming: a Telenor mindenkire gondol

csü júl 3 , 2014
A Telenor július elsejétől új, az Európai Unió által előírtnál is kedvezményesebb hang és mobilinternet roaming szolgáltatásajánlatokat tesz elérhetővé ügyfelei számára, illetve az eddigieknél lényegesen olcsóbban mobilnetezhetnek. Nincs még vége: a MyTelenor alkalmazás segítségével minden pillanatban pontosan tudhatják, hogy hány percnyi beszélgetés vagy hány megabájt felhasználható adatforgalom áll még rendelkezésükre. […]

És még ez is...