Rebellió: ismét itt egy 1848/49-et felelevenítő játék

1848 játékRebellió címmel történészek és diákok fejlesztettek új (offline) stratégiai társasjátékot, amit az 1948/49-es szabadságharc eseményei ihlettek.

A kétszemélyes táblásjátékban tíz magyar, valamint tíz orosz és osztrák hadvezér, köztük Görgei, Haynau, Bem, Paszkevics, Damjanich és Windisch-Grätz bőrébe bújhatnak a játékosok – mondta Paksa Rudolf történész, a projekt koordinátora. A játékosoknak a rendelkezésre álló gyalogos, lovas és tüzér egységekkel kell meghódítaniuk a Kárpát-medencét, de a különböző hadvezérekhez különböző küldetések társulnak, amiket a játékosnak teljesítenie kell a győzelemhez. A történelmi jelleget erősíti, hogy nem csupán a játékosok stratégiai gondolkodása számít, hanem meg kell birkózniuk a változó hadiszerencsével és a természeti csapásokkal is: a véletlenszerűen bekövetkező események között van például a lőszerhiány, az áradás és a kolerajárvány.

A játék ötletgazdája Demeter Gábor történész-geográfus volt, akivel Paksa közösen alkotta meg a játék menetét és szabályait. Az, hogy az ötletből valódi, megvásárolható társasjáték lett, egy háromfős diákvállalkozásnak köszönhető. A XVII. kerület Balassi Bálint Gimnázium tanulói, Hidasi Ákos, Nagy Bence, Takács Benedek a “piacosításhoz” szükséges technológiai, informatikai, üzleti kommunikációs és marketing feladatokat vállalták magukra. A munkájukat Figura Magdolna középiskolai tanár, közgazdász mentorálta. A játék internetes oldalán (rebellio.hu) elérhető egy 14 kérdéses kvíz is, a legügyesebb kitöltők között három társasjátékot sorsolnak ki – tette hozzá Paksa. (Úgy érezzük, hogy rebelliónak -felkelésnek, lázadásnak- nevezni az 1848-48-es polgári forradalmat és szabadságharcot nagyjából olyan, mintha 1956-ot zavargásnak neveznénk. A -szerk- megj.)

Az ingyen letölthető 1848 című játékot a Huszár Games fejlesztette, és nem túl meglepő módon az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit dolgozta fel. A játék 2005-ben jelent meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium anyagi segítségével. A játék még itt-ott letölthető, de a Windows 10-en már macerás a futtatás: a legegyszerűbben egy Windows XP virtuális gépen futtatható.

2 comments to “Rebellió: ismét itt egy 1848/49-et felelevenítő játék”
  1. Én a 2000-es években készült 1848 játékot egyik számítógépemen sem tudom megnyitani, és ha nagy nehezen sikerül, akkor lefagy a gép.
    Érdemes lenne azt a játékot használhatóvá tenni az új számítógépek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.