Az internetre költöztek a Cambridge-i Egyetem könyvtárának kincsei

Isaac Newton angol fizikus, matematikus és csillagászIsaac Newton angol fizikus, matematikus és csillagász egy jegyzetfüzetét, valamint a Cambridge-i Egyetem könyvtárának egyéb történelmi kincseit is ingyenesen megnézhetik a felhasználók egy új online galériában.

Az angliai intézmény egyebek között a Fehér Ház és a londoni British Library példáját követve töltött fel nagyfelbontású képeket gyűjteményének legbecsesebb darabjairól a Google kulturális szolgáltatására, az Arts and Culture-re – írja a BBC hírportálja. A könyvtár szerint a felhasználók ráközelíthetnek a tárgyakra és megismerhetik azok lenyűgöző történetét. Newton jegyzetfüzete mellett számos kézirat, könyv és nagy jelentőségű történelmi tárgy, köztük egy négyezer éves agyagtábla – a gyűjteményben lévő legrégebbi írott műtárgy – is helyet kapott a Treasures of Cambridge University Library nevű online galériában.

A Cambridge-i Egyetem könyvtárát több mint hatszáz éve alapították és egyike a világ legrégebbi egyetemi könyvtárainak. A 17 emeletes épületben lévő csaknem kétszáz kilométernyi polcon nagyjából tízmillió könyv sorakozik. A könyvtár gyűjteményének darabjairól több mint 140 fénykép került fel a Google szolgáltatására és ez a szám a jövőben bővülni fog, továbbá az egyetemhez kötődő más intézmények, köztük a Fitzwilliam Múzeum is csatlakozik a galériához. A Google Arts and Culture nagyjából hatmillió tárgyat tartalmaz és a felhasználóknak lehetőségük van virtuálisan is bejárni a világ múzeumait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egy egyszerű szabály, amivel megóvhatjuk az adatainkat

ked szept 1 , 2020
Az igen egyszerű, úgynevezett 3-2-1 adatvédelmi szabályt betartva könnyedén tehetünk egy nagy lépést az adatvesztés réme ellen: tároljuk adatainkat három példányban, két különböző tárolón, amelyből egyet fizikailag is házon kívül őrzünk. Az adatokra a két legnagyobb veszélyt – a felhasználó által elkövetett és szoftveres hibákat bőven megelőzve – az adattárolók […]
3-2-1-GO

És még ez is...