Itt a vargányavadászok mennyországa

1

gombaA napokban tették közzé a világhálón az Agrispot francia kreatív ügynökség által készített okostérképet, amelyen feltüntették, hogy Európában hol fordul elő és milyen mértékben az ízletes vargánya. Zöld színnel jelölték azokat a területeket, ahol közepes mennyiségben fordul elő ez a gombafajta, barnával pedig azokat, ahol nagyon sok van. A térkép mellé folyamatosan frissülő meteorológiai és környezetsajátossági adatokat is beépítettek, így nem csak arra szolgál az alkalmazás, hogy megtalálják a gombfajtát, hanem a korai és kései előfordulásokat is követhetik az érdeklődők. A térkép még tesztelés alatt áll, fejlesztői arra kérték a felhasználókat, segítsenek pontosítani a helyszíneket, s jelezzék az esetleges hibákat — írja a szekelyhon.ro.

Az ízletes vargánya, ahogy a neve is mutatja, a gasztronómiában használatos, az olasz gombás ételek gyakori összetevője. Ez azért is érdekes, mert a fent említett térkép szerint nagyon kevés mennyiségben fordul elő Olaszországban, azonban nagyon gyakori Erdélyben. Ezt Málnási András, a marosvásárhelyi Málnássy László Gombászegyesület elnöke is megerősítette. „Lombhullató és fenyőerdőkben is megtalálható ez a fajta. Egyik rokona a nyári vargánya, amelyhez nagyon hasonlít, ezért sokan összetévesztik vele. Ebben az időszakban is találhatnánk az erdőkben, ha lenne egy kis eső, sajnos ez az elmúlt néhány hét nagyon gombaszegény időszak volt. Valóban egyre elterjedtebbek a mobiltelefonos alkalmazások a gombászat területén is, egyik legismertebb a HungiFungi, amelynek adatbázisában körülbelül ezer gombafajtáról lehet információt szerezni” – mondta a gombaszakértő.

One thought on “Itt a vargányavadászok mennyországa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

HTML trójaiak riogatják a békés felhasználókat

hét nov 17 , 2014
Az ESET minden hónapban, így október végén is összeállította a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját. Októberében az előző hónapban a lista élén felbukkanó HTML/Refresh maradt az első helyen. Hatodik helyen tért vissza viszont a sokáig kiszorult HTML/ScrInject trójai, illetve eggyel előkelőbb pozícióba lépett viszont a Win32/RiskWare.NetFilter, az előző havi ötödik […]
vírus