Q1: Nagyot csökkent a kockázati tőkebefektetések száma és értéke

Grafikon, lejtmenetAz idei első negyedévben 25 tranzakció keretében összesen 3,5 milliárd forintot fektettek 25 magyarországi vállalkozásba a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) tagjai, míg tavaly ugyanebben az időszakban 8,1 milliárd forintnyi befektetésre került sor 31 cégbe.

Az Ernst&Young tanácsadó céggel közösen készített legfrissebb jelentés szerint a befektetett összeg 56,2 százalékkal volt alacsonyabb az előző év hasonló időszakában befektetett tőkénél, és 62,7 százalékkal kevesebb, mint a 2021 első negyedévében kihelyezett tőke. A 25 tranzakció közül 12 esetben első körös befektetésre került sor, ezek az ügyletek a teljes befektetett összeg 53,8 százalékát teszik ki. Összesen húsz tranzakció történt a magvető, a start-up, az inkubációs és a késői fázisban tartó cégek körében, az ezeket a vállalkozásokat érintő befektetések az első negyedéves tranzakciók számának 80, míg értékének 84 százalékát adják.

Az inkubációs ügyleteknél tízmillió, a magvető ügyleteknél 156 millió, a start-up ügyletek estében pedig 29 millió forint volt az átlagos befektetési összeg. A késői fázisú szakaszban tartó cégeknél ugyanez a mutató 505 millió forintot ért el. A legnagyobb értékű egyedi tranzakció egy egymilliárd forintos, késői fázisú céget érintő befektetés volt, míg a második legmagasabb értékű ügylet egy, a magvető fázisban tartó céget érintő 780 millió forintos befektetés.

A tőkebefektetések tíz különböző szektorba kerültek az idei első negyedévben. A befektetések értékének 75 százaléka a fogyasztási és kiskereskedelmi, az üzleti és ipari szolgáltatások, illetve a fogyasztói szolgáltatások piacára került. Ez a három szektor adta az ügyletek számának 52 százalékát. A legnagyobb értékű egyedi befektetésekre szintén a fogyasztási és kiskereskedelmi, valamint az üzleti és ipari szolgáltatások szektorokban került sor. Az egyesület tíz alaphoz köthetően 29 kiszállást regisztrált az év első három hónapjában. A HVCA közleménye szerint a negyedévben 3,2 milliárd forint értékű forrásbevonás történt a magyarországi alapokba.

BMI 2023.06BMI: Markáns szűkülés júniusban
A válaszadók az előző hónaphoz képest visszaesésről számoltak be — áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság közleményében. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) májusi, mérsékelt bővülést követően júniusban szűkülést figyelhetünk meg. A részindexek túlnyomórészt csökkentek, többségük a recessziós tartományban áll. Az új rendelések mennyisége csökkent, az indexérték 21,7 százalékponttal esett vissza. A termelési mennyiség index enyhe bővülést jelez, az e havi indexérték 6,8 százalékponttal kisebb, mint a májusi érték. A foglalkoztatás indexe 50 pont alá esett, az indexérték 3,5 százalékponttal csökkent az előző havi felmérés után. A szállítási átfutási idő értéke tartósan 50 pont alatt maradt, ám 15,3 százalékponttal nőtt az index júniusban. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 17,3 százalékponttal csökkent e hónapban. A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak. Az import indexe 7,1 százalékponttal, az exporté 5,3 százalékponttal esett vissza e hónapban. A beszerzési árak emelkedése tartós, de a 30,6 százalékpontos visszaesés az áremelkedés mérséklődését jelzi. A beszerzési mennyiség index 22,4 ponttal zuhant vissza. A késztermékkészletek indexe 14,1 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2023 júniusi BMI index alacsonyabb a májusi (57,1) értéknél. Június átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júniusi értékeké 52,3). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb e havi érték.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A szülői példamutatás fontos

szo júl 8 , 2023
Jó példával kell elöl járniuk a szülőknek a gyermekek tudatos és biztonságos internethasználata érdekében — állítja Kis Norbert. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) programvezetője a Mobil a családom? elnevezésű kampány sajtótájékoztatóján közölte, a hatóság júniusban indította el kampányát. Ennek célja, hogy tanácsokkal lássa el a családokat a gyermekek online […]
Tibenszky Móni Lisa,

És még ez is...