Egyre kevesebben fektetnek be Magyarországon

Weiszbart ZsoltA hazai és a külföldi befektetők 184 tranzakcióban 250,2 millió euró értékű kockázati- és magántőkét fektettek be magyarországi vállalkozásokba tavaly. A tranzakciók 24,3 százalékot csökkentek, míg a befektetett összeg alig nyolc százalékot növekedett 2021-hez viszonyítva.

Az Ernst&Younggal (EY) és a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) közös elemzése szerint az átlagos tranzakció értéke tavaly 1,36 millió euró volt, 43 százalékal nőtt. Az összes befektetés 33 százalékában, azaz a 184-ből 61 esetben növekedési fázisban lévő cégek jutottak forráshoz. Az ügyletek harminc százaléka kivásárlás volt, húsz százalékában start-up vállalatokba történt a befektetés. A teljes befektetési érték 56 százaléka, illetve az összes tranzakció 51 százaléka az információtechnológia és kommunikáció valamint üzleti termékek és szolgáltatások területén valósult meg. A legnagyobb mértékű tranzakciók az építőipar, valamint a pénzügyi-biztosítási szektorban történtek 6,3, illetve 2,8 millió euró értékben.

A magyar vállalatoknak adott hazai és külföldi befektetéseknél 36 kiszállást regisztráltak tavaly, a kiszállások befektetéskori értéke 277 millió eurót ért el. A legtöbb exitre is az ICT szektorban került sor, míg a befektetett tőkére vetítve az energia és környezet iparág volt a legaktívabb. A magyarországi alapkezelők alapjaiba történt tőkegyűjtés jelentős mértékben csökkent a korábbi évhez képest, a 2021-ben bevont 465,9 millió euróval szemben 70 millió euró forrást gyűjtöttek az idehaza aktív alapok 2022-ben.

Weiszbart Zsolt aggasztónak nevezte a hazai magántőke és kockázati tőke számára gyűjtött új források jelentős csökkenését. A bevont új források ilyen mértékű csökkenése a magántőke- és kockázati tőkebefektetések lassulását és a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának csökkenését jelzi – nyilatkozta a HVCA elnökségi tagja.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Orbán - Höttges tárgyalás: készül valami?

hét jún 5 , 2023
A magyar miniszterelnök ismét a Deutsche Telekom (DT) vezérigazgatójával, Timotheus Höttgestel tárgyalt a miniszterelnökséggé átépített Várszínházban. A találkozón a magas felek Magyarország digitális fejlesztésének kilátásait és kihívásait, illetve ezen a területen elért közös eredményeket tekintették át. A miniszterelnök és Höttges egyetértett abban, hogy a digitalizáció Magyarország és Európa versenyképességének megtartása […]
Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója és Orbán Viktor miniszterelnök

És még ez is...