Perel a Huawei

A román Legfelsőbb Védelmi TanácsKözigazgatási pert indított a Huawei a bukaresti hatóságok ellen, annak érdekében, hogy részt vehessen a romániai 5G távközlési hálózatok kiépítésében.

A romániai bíróságok honlapján kedden közzétett bejegyzés szerint a kínai távközlési konszern az ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát (CSAT), Románia miniszterelnökét és a kutatási minisztériumot perelte be a bukaresti táblabíróságon, és annak a február 29-én hatályba lépett kormányfői határozatnak a megsemmisítését kérte, amely kizárta az 5G mobil távközlési infrastruktúra fejlesztésekből. Romániában 2021 nyarán lépett hatályba az a – Washington és Brüsszel elvárásainak megfelelő – törvény, amely nemzetbiztonsági jóváhagyáshoz köti az 5G hálózatok kiépítésében való részvételt. Marcel Ciolacu miniszterelnök arra hivatkozva döntött a Huawei kizárásáról, hogy a CSAT nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs távközlési hálózatokban.

Az Economedia.ro román gazdasági portál a Huawei európai piaci részesedését elemző tanulmányt idézve azt írta: Romániánál csak Ciprus függ nagyobb mértékben a kínai berendezésektől az 5G hálózatok fejlesztése terén, amelyekben a kínai technológia részesedése 79 százalékra tehető. A Huawei megbízásából a Dentons ügyvédi iroda és az Audytel tanácsadó cég által készített tanulmány 2021-ben kimutatta, hogy a Huawei 2,7 milliárd eurót veszítene, ha kiszorulna a romániai távközlési piacról. A nemzetbiztonsági testületet vétójoggal felruházó román jogszabály szerint az 5G hálózatok által használt, már beépített műszaki felszerelések akkor is üzemben maradhatnak – a távközlési maghálózat esetében öt évig, a többi hálózati elem szintjén hét évig -, ha gyártójuk nem kapta meg, vagy időközben elveszítette a nemzetbiztonsági jóváhagyást.

Romániában több jelentős gyártó, így az Ericsson, a Samsung és a Nokia is már megkapta a nemzetbiztonsági testület hozzájárulásán alapuló miniszterelnöki engedélyt arra, hogy berendezéseiket és szoftvereiket felhasználják a romániai 5G hálózatokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elhunyt Peter Higgs, aki rájött mitől van az anyagnak tömege

sze ápr 10 , 2024
ShareTweetPinShareElhunyt Peter Higgs Nobel-díjas brit elméleti fizikus, aki évtizedekkel az „isteni részecskeként” is emlegetett Higgs-bozon létének tudományos igazolása előtt megjósolta e közvetítő részecske létezését. A professzort életének 75. évében érte a halál. Elhunytának hírét az Edinburghi Egyetem jelentette be. A felsőoktatási intézményt tájékoztatása szerint Higgs otthonában, rövid betegség után hunyt […]
Peter Higgs

És még ez is...