Pánik Romániában: kivonulna az országból a Telekom

A román versenytanács, de az Európai Bizottság is fenntartásokkal kezeli a Telekom Romania Communications SA távközlési vállalat esetleges kilépését a román piacról – közölte Bogdan Chiritoiu, a román versenytanács elnöke.

Chiritoiu elmondta, hogy az általa vezetett intézményt aggasztja a Telekom Romania szándéka, miszerint kilépne a román piacról. Hozzátette: mind a versenytanácsnak, mind az Európai Bizottságnak az a célja, hogy erős verseny maradjon a román távközlési szektorban. Úgy vélte: amennyiben valóban oda jutnak, hogy a Deutsche Telekom értékesíti romániai leányvállalatát, akkor az Európai Bizottsággal együtt megvizsgálják a kialakult helyzetet. Tavaly a román média arról írt, hogy a vezetékes internet-, telefonszolgáltatást, mobiltelefon-, valamint kábeltévé-szolgáltatást egyaránt biztosító Telekom Romania ki akar szállni a román piacról. A vezetékes telefonhálózatot kezelő vállalatban a román államnak 46 százalékos kisebbségi részesedése van, ugyanis a Telekom Romania vette át az egykori Romtelecom állami telefonszolgáltatót. A Telekom Romániát a francia Orange vásárolná meg, amely kiegészítené mobiltelefon-szolgáltatását vezetékes telefon- és kábeltévé-szolgáltatással is. Az Orange román piacon nagy vetélytársa, a Vodafone felvásárolta világszinten a UPC-t, így Romániában is szert tett kábeltelevízió- és vezetékes internet szolgáltatásra, az Orange szintén ezt a modellt akarja követni Romániában.

Egy 2018-ban született, a sajtóban csak kapzsi adóként emlegetett kormányrendelet három százalékos különadót vetett ki a telekom vállalatokra. Ennek hatására 2019-ben a Deutsche Telekom – amely a romániai leányvállalatait a görög OTÉ-n keresztül ellenőrzi- a romániai üzletágának felszámolásáról határozott, azonban az egész vállalatot átvevő ajánlat nem érkezett. A német tulajdonosok a különadó nélkül is elégedetlenek voltak a román leányvállalat hatékonyságával, ugyanis az országban irígylésre méltóan alacsonyak az árak a távközlési piacon a nagyon erős verseny miatt. A román távközlési hatóság által tavaly decemberben közölt adatok szerint az árbevétel alapján a három legnagyobb szolgáltató az Orange 26 százalékos részesedéssel, a Telekom Romania következik 24 százalékkal, majd a Vodafone 21 százalékkal.

Tudtad? A Magyar Telekomnak is van egy leányvállalata Romániában, a Telekom Romaniától teljesen függetlenül működő Combridge, amely elsősorban a vállalati ügyfeleknek kínál távközlési szolgáltatásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Letelt a próbaidő, Ferenczy a marketingvezető Codecoolnál

sze júl 1 , 2020
Ferenczy Anna vette át a Codecool programozóiskola marketing csapatának irányítását 2020 márciusától. Az új igazgató nemzetközi tapasztalatait Londonban és Kenyában szerezte, jelenleg is társtulajdonosa a 2019-ben Nairobiban bejegyzett Digital Odyssey digitális marketingügynökségnek. Ferenczy 13 éve Londonban élő kettős állampolgár, aki szabadúszó marketing- és digitális transzformáció szakértőként dolgozik. Többek között olyan […]
Ferenczy Anna Codecool pr

Friss, ropogós