Oroszország rengeteg informatikust veszíthet

orosz sarló és kalapácsOroszország it-ágazata azt kockáztatja, hogy rengeteg informatikust veszít el a távmunkára vonatkozó tervezett jogszabály-változtatás miatt. Pedig az orosz állam szándéka az, hogy visszacsábítsák a külföldre menekült több ezer informatikust.

Az informatikusok viszonylag könnyen hordozható munkahelyekkel rendelkeznek, ezeért rengetegen menekültek el Oroszországból miután Moszkva február 24-én megtámadta Ukrajnát, majd a második hullám a szeptemberi sorozás után követte az első etapot. Az orosz kormány becslései szerint jelenleg százezer informatikus dolgozik orosz vállalatoknál a tengerentúlon. A jövő év elejére olyan jogszabály készül, amely egyes szakmák esetében betiltaná a távmunkát.

A Duma törvényhozói attól tartanak, hogy több orosz informatikai szakember a NATO-országokban dolgozhat, és véletlenül érzékeny biztonsági információkat oszthat meg ott, ezért azt javasolják, hogy egyes informatikai szakembereknek tiltsák meg, hogy elhagyják Oroszországot. Az Orosz Föderáció Digitális Fejlesztési, Kommunikációs és Tömegmédiaügyi Minisztériuma azonban látja, hogy egy teljes tilalom kevésbé hatékonnyá és így kevésbé versenyképessé tenné az orosz informatikai cégeket: „Végül az fog nyerni, aki a legtehetségesebb munkatársakat tudja vonzani, beleértve a külföldieket is”.

Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóházának, az Állami Dumának nagyhatalmú elnöke azt szeretné, hogy magasabb adót fizessenek a külföldre költözött orosz munkavállalók — írja a Reuters.

A 26 éves Julia terméktervező úgy véli, hogy csapatának egynegyede inkább felmondana, minthogy kényszerből visszatérjen Oroszországba. „Egy ilyen alternatívátlan választás kicsit olyan, mintha terroristákkal tárgyalnánk: „Gyere vissza, vagy ellehetetlenítjük a munkádat, a céged és az alkalmazottaid számára” – mondta.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Még mindig jobban szeretünk boltban vásárolni, mint online

sze jan 4 , 2023
ShareTweetPinShareAz elmúlt egy évben online vásárlók 56 százaléka is a személyes, bolti vásárlást részesíti előnyben, ugyanakkor nagy eltérés van ebben az egyes korcsoportok között – derült ki a Reacty Digital és az Olcsobbat.hu közös felméréséből. A 18-79 éves magyarok valamivel környezettudatosabbnak érzik az online vásárlást, ugyanakkor preferencia szempontjából a többség […]
kosár

És még ez is...