Online csalások: Ursula von der Leyen jelentős növekedésére figyelmeztet

Ursula von der LeyenJelentősen megnőtt az internetes felületeken elkövetett csalások száma, a bűnözők ugyanis kihasználják az emberek koronavírussal összefüggő félelmeit, és abban üzleti lehetőséget látva értékesítenek hamis gyógyszereket, fertőtlenítő szereket, vagy kínálnak csodatévőnek mondott gyógymódokat – közölte az Európai Bizottság elnöke. Ursula Von der Leyen hangsúlyozta, az online bűnözés elleni közdelem jegyében az Európai Unió és ügynökségei a tagállami kormányokkal együttműködésben minden rendelkezésre álló eszközzel fellép az internetes felületeken egyre terjedő csalásokkal szemben az emberek biztonságának és egészségének megőrzése érdekében.

Tájékoztatása szerint az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete, az Europol összehangolt nyomozást indított a hamisított gyógyszerek kereskedelmének fölszámolására, amelynek keretében több mint 4,4 millió tiltott gyógyszerkészítményt foglaltak le és 37 szervezett bűnözői csoportot számoltak fel a nemzeti hatóságok. A művelet folyamán 121 embert állítottak elő, és 2500 közösségi médiafelületet, online kereskedelmi weboldalt és hirdetést töröltek. Ha a koronavírus ellen oltást, vagy gyógyszert fedeznének fel, az biztos források útján megtudható, arról a kormányok, vagy más állami intézmények beszámolnak. Az uniós bizottság addig is szoros együttműködést folytat a tagállami kormányokkal annak érdekében, hogy a gyakran életveszélyes, hamisított gyógyszerek ne kerüljenek forgalomba – tette hozzá Von der Leyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hackercsoportot számoltak fel Oroszországban

vas márc 29 , 2020
Egy több mint harminc fős, orosz és külföldi bankok által kibocsátott kártyák adataival kereskedő nemzetközi hackercsoport felgöngyölítéséről számolt be kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Az FSZB szerint az orosz, ukrán és litván bűnözők mintegy kilencven online áruházban kínálták eladásra a számlák és fizetőrendszerek feltörése révén megszerzett adatokat. Tizenegy […]