Nyilvános parkolók digitalizálására is alkalmas technológiát tesztel a Magyar Telekom

Nyilvános parkolók monitorozását, a szabad helyek felismerését is lehetővé tévő megoldást tesztel a Magyar Telekom, amit a jelenleginél költséghatékonyabb gépek közötti kommunikációt segítő NarrowBand-IoT (NB-IoT) technológia tesz lehetővé.

A Magyar Telekom elindította NB-IoT hálózatfejlesztési programját is – mondta el Farkas Zoltán, a távközlési társaság üzletfejlesztési szakértője. Az “okos parkolók” létrehozásához szenzorokat kell elhelyezni a betonban, ezek tartalmaznak egy NarrowBand IoT mobil technológiára épülő modult, illetve a szükséges áramforrást, ami akár ceruzaelem is lehet – fejtette ki a szakember. A szenzor inaktív, csak akkor küld magáról jelet, ha fölé áll egy autó, és ezzel megváltozik az állapota. Farkas szerint a parkolóhelyek megfigyelését akár úgy is lehet kamatoztatni, hogy az ügyfelek egy mobil applikációkon keresztül a szabad helyre navigálhatóak majd.

Mivel az eszközök csak ritkán és alacsony sávszélességen kommunikálnak, nagyon kevés áramot fogyasztanak, nincs szükség helyben elektromos hálózatra, egy szenzor akár egy-két ceruzaelemmel tíz évig is tud működni. A technológia másik előnye, hogy nagyobb a házon belüli lefedettsége, ezáltal olyan területeken is elérhető, ahol nehéz normális jelerősséget biztosítani, például vízaknában vagy csatornában. Hanghívásra nem lehetne használni a NarrowBand-IoT hálózatot, de adatok továbbítására még bőven jó – jegyezte meg a szakember.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Cisco: atyaég, mi lesz itt 2021-ben!

hét febr 27 , 2017
A Cisco előrejelzése szerint a globális mobil adatforgalom a 2021-ig hétszeresére emelkedik. A növekedés elsősorban a mobilfelhasználók, az okostelefonok, valamint az IoT-kapcsolatok számának jelentős növekedésére, az egyre gyorsabb hálózatokra és a mobilvideók terjedésére vezethető vissza. Az előrejelzés szerint 2021-re több ember használ majd mobiltelefont (5,5 milliárd), mint bankszámlát (5,4 milliárd). […]

Friss, ropogós