Nem váltotta be a felfokozott várakozásokat az okosmérők bevezetése

Sere Péter MVMSere Péter, az MVM NET Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója szerint az okosmérők technológiája itthon még nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az eszközök terjedése jóval lassabb, mint Európában máshol. Az okosmérők beillesztése a magyar energetikai környezetbe szabályozási alapon csak bizonyos fogyasztás feletti körnél kötelező, máshol csak megtérülés alapon kerülhet szóba a telepítése. Mint mondta az okosmérés terjedését két dolog segíthetné igazán. Az egyik a szabályozási kényszer, ha pedig ilyen nincs, akkor piaci alapon lehetne ösztönözni. Utóbbiban nem annyira pozitívak a várakozások, hiszen az okosmérőknek jelentős a beruházási költsége, fizetni kell az átviteltechnikai szolgáltatásért, sőt az adatkezelés is megoldandó.

A szakember elmondta, hogy az energiaszolgáltatók számára ugyanakkor megtakarítást jelenthet a hagyományos leolvasás megszűnése, illetve a jobb és bővebb adatok alapján többletszolgáltatásokat indíthatnak, ennek ellenére mégsem tűnik számukra egyértelműen pozitívnak a végeredmény. Az energiaszolgáltatók még nem látják, hol térülnek meg számukra a szükséges fejlesztések, azt viszont tudják, hogy mindezt nem igazán lehet a fogyasztókra hárítani. Itt jöhetne képbe a kormányzat, amely például az államilag szabályozott tarifában ismertetné el a költségeket. Másik lehetőség pedig az esetleges uniós források felhasználása lehetne — jelentette ki Sere a digitrendi.hu-nak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Budapesten találkoznak a világ játékelméleti kutatói

vas júl 18 , 2021
Hétfőtől péntekig Budapest ad otthont a hatodik játékelméleti világkongresszusnak, a World Congress of the Game Theory Society-nek, amelyet négyévente mindig más országban rendeznek meg a tudományág kutatói, szakértői számára. Az eseményt a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont közreműködésével rendezik meg a Budapesti Kongresszusi Központban. A nemzetközi világkongresszust eredetileg 2020-ban szerették […]
dobókocka játékelmélet

És még ez is...