NSA-botrány: Európa keménykedne

Európai ParlamentAz Európai Parlament (EP) nagy többséggel megerősítette az állampolgári jogi szakbizottság (LIBE) jelentését az amerikai adatgyűjtési botrány nyomán lezajlott meghallgatásokról. A képviselők több EU-amerikai együttműködési program felfüggesztését kérik, és felvetik, hogy ha nem áll be kedvező változás, veszélybe kerülhet a leendő szabadkereskedelmi megállapodás EU-jóváhagyása. Az állásfoglalást, amely jogi értelemben nem kötelezi a tagországokat, 544 szavazattal, 78 ellenszavazat és 60 tartózkodás mellett fogadták el az EP.

A terjedelmes anyag mindenekelőtt elítéli, és a nemzetbiztonsági érvekkel nem védhetőnek minősíti az állampolgárok tömeges megfigyelését. Emellett azonban egy sor EU-amerikai együttműködési program felfüggesztését is felveti. Az egyik az úgynevezett „biztonságos kikötő” (Safe Harbour) megállapodás, amely amerikai vállalkozások számára lehetővé teszi, hogy európai polgárok személyes adatait az Egyesült Államokba továbbítsák. A jelentés szerint az egyezmény „nem kínál védelmet EU-állampolgárok számára”, és ezért a meglévő, képviselők szerint alkalmatlan szerződés helyett új javaslatot várnak a személyes adatok – EU adatvédelmi előírásokkal összhangban álló – közvetítésére.

Ugyancsak felfüggesztést javasolnak a pénzügyi tranzakciók nyomon követésén keresztül a terroristák kiszűrését célzó együttműködési program (TFTP) esetében is. Erről egyébként már ősszel külön plenáris ajánlás is született, szorgalmazva a program leállítását azon hír nyomán, miszerint az amerikai hatóságok állítólag (a nemzetközi pénzátutalásoknál alkalmazott) európai SWIFT-adatokat is megfigyelés alá vontak. A jelentés egyúttal indítványozza, hogy az EP ne fogadja el a leendő EU-amerikai szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP), ha az közvetve vagy közvetlenül magánszemélyek adatvédelmét is érintő kitételeket is tartalmaz. Szorgalmazza viszont, hogy „még tavasszal” szülessen új, átfogó, EU-amerikai adatvédelmi megállapodás — írja a bruxinfo.eu.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ukrán válság: a neten már dúl a harc

hét márc 17 , 2014
ShareTweetPinShareHackerek többször megbénították pénteken az orosz elnöki hivatal és az orosz jegybank honlapját – jelentette a Kreml sajtószolgálata. „Erőteljes internetes ostrom alatt áll a Kreml honlapja” – közölte a hivatal szóvivője, hozzátéve, hogy a támadások nem szűnnek, és hogy biztonsági szakemberek megpróbálják kivédeni az esetleges további fennakadásokat. Arról nem szólt, […]
telefon

És még ez is...