Kampány indul az online reklámiparban alkalmazott törvényellenes módszerek ügyében

Kilenc EU-s ország tizennégy emberi jogokat és digitális jogokat védő szervezetének részvételével, a Civil Liberties Union for Europe (Európai Szövetség a Szabadságjogokért — Liberties)  koordinálásával ma indul #StopSpyingOnUs (ne kémkedjenek utánunk) kampányunk, amelynek keretében egyszerre több helyütt nyújtunk be panaszt a viselkedésalapú reklámiparban alkalmazott törvényellenes módszerek ügyében. Többek között Németország, Belgium, Franciaország, Olaszország, Észtország, Bulgária, Magyarország, Szlovénia és a Cseh Köztársaság is csatlakozott a kampányhoz. A mostani panaszbenyújtási hullám a tavaly indult kezdeményezés során már a harmadik. Elsőként az Egyesült Királyság és Írország adatvédelmi hivatalaihoz érkeztek be panaszbeadványok. A kampány során felkérjük az európai és a nemzeti adatvédelmi hatóságokat, indítsanak vizsgálatot a személyes jellegű adatok folyamatos, tömeges megsértése ügyében. Nap mint nap több száz milliárdszor kerül ugyanis sor ilyen mérvű adatsérelemre, aminek mindenki áldozata lehet, aki csak megnyit egy weboldalt.

„A kampányban szervezetek és magánszemélyek együttes erővel törekednek a személyes jellegű információk védelmére, lévén, hogy a beleegyezésünk nélkül is megoszthatnak olyan velünk kapcsolatos adatokat, mint a böngészési előzményeink, a tartózkodási helyünk, vagy akár a szexuális orientációnk, sőt, az egyedi azonosítóink. Az adatvédelmi hatóságokhoz benyújtott panaszok rámutatnak, hogy a valós idejű licitálást alkalmazó hirdetési rendszer feltehetőleg több száz vagy több ezer vállalatnak küldi szét a felhasználók személyes adatait. Ez a hirdetési módszer egyértelműen sérti az EU adatvédelmi szabályzatát (a GDPR-t). Emiatt indítottunk kampányt a GDPR végrehajtása érdekében, hogy többé ne kémkedjenek utánunk” – közölte Simon Éva, a Liberties jogi szakértője.

Az emberi és digitális jogokkal foglalkozó szervezetek által benyújtott hivatalos kereseteken túl a Liberties és partnerszervezetei több nyelven elkészítették a panaszbeadványt olyan magánszemélyek részére, akik szívesen csatlakoznának a #StopSpyingOnUs kampányhoz. Egyes országokban bárki kifejezheti a támogatását azzal, hogy a Liberties.eu oldalon található levélminta felhasználásával elküldi a panaszt a saját illetékes adatvédelmi hivatalának. „Szeretnénk, ha mindenki hallatná a hangját, ennek érdekében minden eszközt rendelkezésre bocsátunk, ami csak szükséges ahhoz, hogy ki-ki felléphessen az online reklámipar rendszerében elszenvedett jogsérelmekkel szemben. Ha valaki az engedélyünk nélkül megosztja a személyes adatainkat, fontos, hogy a tudtára adhassuk, ezt nem fogjuk annyiban hagyni” – jelentette ki Reich Orsolya, a Liberties advocacy munkatársa.

#StopSpyingOnUs
A digitális szféra számos kulcsfontosságú szereplője, köztük a Google is ehhez az online hirdetési módszerhez folyamodik, aminek következtében rengetegen vannak kitéve annak, hogy megosztják az adataikat. A Google DoubleClick (újabban „Authorized Buyers”, azaz felhatalmazott vevők) elnevezésű hirdetésmegosztója 8,4 millió weboldalon működik és több mint kétezer cégnek küldi szét a felhasználók személyes adatait ezekről az oldalakról. Azt szeretnénk, hogy végre ne kémkedjenek utánunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

55 milliárd euro felett az európai digitális reklámköltés

pén jún 7 , 2019
Az IAB Europe reklámszakmai szervezet szerint 2018-ban a digitális reklámköltés Európában meghaladta 55,1 milliárd eurót, ami 13,9 százalékos növekedést jelent. Folyamatosan növekszik a digitális reklámpiac: tíz év alatt közel négyszeresére bővült, minden gazdasági változástól függetlenül, és nem volt olyan év, amikor ne nőtt volna a mérete és ezzel a jelentősége […]

Friss, ropogós