Nemzetközi szervezettel auditáltatnák a választási szoftvert

Nemzeti Választási Iroda - NVIAz egyik ellenzéki párt szerint egy független, nemzetközi cégnek kellene auditálnia és ellenőriznie a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szoftverét, mert az az elmúlt napokban ismét működésképtelennek bizonyult. A párt szóvője emlékeztetett, hogy az NVI az Azonnali.hu portálnak elismerte, egy teszt során lefagyott a szoftver, így nem lehetett kapcsolatot tartani a vidéki irodákkal. Megjegyezte, nem tartja véletlennek, hogy Pálffy Ilona, az NVI vezetője pár hete azt nyilatkozta, újabb forrásokra van szükség a választási rendszer javítása érdekében. Elmondása szerint a rendszer hasonló hibát produkált a tavaly áprilisi parlamenti választásokon is, akkor több órán keresztül nem érkeztek friss adatok, majd – elmondása szerint – több helyen a korábbinál kisebb részvételi adatot közöltek.

Ez szerinte választási csalás gyanúját veti fel. Hogy ez ne ismétlődhessen meg, a párt arra szólítja fel a kormányt, hogy külső, független, nemzetközi céggel auditáltassa és ellenőriztesse a választási szoftvert, hiszen nem egy „dél-amerikai banánköztársaság” választását, hanem uniós választásokat tartanak. Ha a kormányon lévő párt ezt nem oldja meg és újból felmerül a választási csalás gyanúja, akkor azt az ellenzéki párt „nem fogja véletlennek tekinteni” – hangsúlyozta a szóvivő.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Még nem áll készen a pénzügyi szektor az AI alkalmazására

vas márc 10 , 2019
ShareTweetPinShareMég nem áll készen a pénzügyi szektor a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazására, a pénzügyi szakemberek 90 százaléka nincs felkészülve a digitális átalakulásra – derül ki az Oracle legújabb, globális kutatásából. A hétszáz pénzügyi vezető megkérdezésével készült globális felmérés szerint az AI alkalmazása és a bevételek növekedése közötti egyértelmű összefüggés ellenére […]

És még ez is...