Nagy-Britanniában engedélyeztek a világon először két variáns ellen hatásos vakcinát

vírus mikróbaNagy-Britanniában engedélyeztek a világon először olyan védőoltást a koronavírus ellen, amely az eredeti, valamint az újabb, omikron variáns ellen is hatásos.

A SARS-CoV-2 új típusú koronavírus okozta világjárvány idején használt védőoltás az eredeti, a kínai Vuhan városában 2019 végén megjelent vírusváltozat elleni védekezésre tanította meg az emberi szervezetet. A vírus azóta jelentős mutációkon esett át, számos új változata jelent meg, melyek képesek kikerülni az emberi védekezőrendszer bizonyos immunválaszait. Emiatt világszerte újra megugrottak az esetszámok. A Moderna legújabb, úgynevezett bivalens vakcinája, a Spikevax mind az eredeti, vuhani, mind a télen megjelent első, BA.1 jelű omikron variáns ellen hatásos. Az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága a bizonyítékok megvizsgálása után felnőttek számára engedélyezte a vakcinát. “A bivalens vakcina élesebb fegyver az arzenálban, míg a vírus folyamatosan változik” – mondta June Raine, a brit hatóság igazgatója.

A 437 résztvevővel végzett vizsgálat eredményei alapján a védőoltás biztonságos és jobb védelmet nyújt a vírus új variánsaival szemben. Az omikron BA.1 variánsát hatástalanító antitestek szintje 1,7-szer volt magasabb azoknál az embereknél, akik az új védőoltást kapták. Az omikron újabb, a jelenlegi brit hullámot okozó BA.4 és BA.5 változataival szemben végzett tesztekben szintén magasabb szintű védelmet mutattak ki az új vakcinával oltottaknál.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Munkaügyek könnyedén, online

sze aug 17 , 2022
Cégvezetőként, egy kis- vagy középvállalkozás esetén igen jelentős, időben és energiában is megmutatkozó befektetést igényelnek a különböző ügyviteli terhek. Azonban ezeknél a cégeknél kiemelten jellemző, hogy a cégvezető idejére más feladatokhoz is szükség van. Mivel a cég fejlődése érdekében fontos, hogy ezek az energiák megfelelő mértékben fordítódjanak a többi feladatra […]
ekrs.hu