A napenergia újszerű hasznosítását vizsgáló kutatás indul Szegeden

Nap csillagAz Európai Kutatási Tanács (ERC – European Research Council) kétmillió eurós támogatásával a napenergia újszerű hasznosítását vizsgáló, ötéves kutatási program indul Janáky Csaba vezetésével a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) — jelentette be az egyetem. A közlemény szerint a kutató SunFlower (napraforgó) című projektjének megvalósításához nyerte el az ERC már nemzetközileg is elismert kutatók számára kiírt pályázatának támogatását. A szakember elmondta, hogy teljesen új alapokon működő, hulladékot hasznosító fotoelektroszintetikus folyamatokat szeretnének vizsgálni olyan rendszerben, amelyben folyamatos áramlás történik. A jövő zöld beruházásainak eredményeképpen valószínűleg a jelenlegi nagyüzemi és centralizált vegyipari folyamatok egy része átalakul olyan kisebb, koncentrált egységekre, amelyek lehetővé teszik, hogy a különböző termékeket a felhasználás helyén állítsák elő – közölte az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának docense.

A mostani kutatásban foto-elektrokémiai módszerekkel és a napelemekben található félvezető anyagokkal szeretnének forradalmian új kémiai reakciókat végrehajtani, hasonlóan ahhoz, ahogyan az a fotoszintézis során történik, csak sokkal nagyobb sebességgel. Elvileg egyesíthetők a fotoszintézis kémiai előnyei azzal a napenergia hasznosítási hatékonysággal, amit a napelemek tudnak nyújtani. A szegedi kutatók a két tudományterület legújabb vívmányait kívánják ötvözni, a hagyományos foto-elektrokémiai gondolkodástól elrugaszkodva, új szemlélettel, korábbi kutatási eredményeikre alapozva. Janáky és munkatársai felfedező kutatási projektjükkel teljesen új tudományos-technológiai irányokat próbálnak kijelölni, de siker esetén az újításaikra – fotoelektrokémiai folyamatokra, illetve cellákra – a piaci, ipari szereplők is vevők lehetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ügyfél-elégedettségi igazgatóságot alapított januárban a Telenor

szo márc 19 , 2022
Januárban hozta létre a Telenor (ma már Yettel) a Várkonyi Loránd vezetésével induló ügyfél-elégedettségi igazgatóságát. A mobiltársaság célja, hogy az új igazgatóság aktív és cégen belül kiterjedt részvételének eredményeként magasabb szintre emelje az ügyfelek elégedettségét, ami az új márka egyik kiemelt céljaként az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap a szolgáltatónál. […]
Várkonyi Zoltán, Yettel

Friss, ropogós