Mostantól a szilícium-28-al nem zsarolhatnak az oroszok

matekMinden eddiginél tisztább speciális szilíciumot sikerült előállítani amerikai tudósoknak. A szilícium-28 nélkülözhetetlen a kvantumszámítógépek fejlesztéséhez – írja a BBC nyomán az MTI. A kvantumchipek a számítógépek egy olyan ultragyors generációját képviselik, amely kvantumbiteket tárolhat például szilíciumba ágyazott foszforatomokban. A hagyományos biteket helyettesítő kvantumbit képes egyszerre 0-t és 1-et is kódolni, ezzel pedig rendkívül összetett és gyors számításokat tesz lehetővé. A tudósok a most előállított szilícium-28 segítségével – amely negyvenszer tisztább mint az eddig használt anyagok – megoldhatják a kvantumszámítógépek fejlesztésének egyik nagy kihívását.

A kvantumchipek csakis szilícium-28 izotópok felhasználásával működhetnek, a hagyományos, többnyire szilícium-29 izotópokból álló anyagok nem megfelelőek. Eddig a tudósok a kvantumszámítógéppel kapcsolatos kutatásokhoz világszerte egy olyan szilícium-28 mintát használtak, amelyet egy újrahasznosított plutóniumot dúsító szentpétervári üzemben állítottak elő 2004-ben. Joshua Pomeroy, a mostani sikeres projekt egyik fizikusa szerint a tudósok között érzékelhető egyfajta idegesség afelől, hogy mihez kezdenek ha elfogyott az Oroszországból származó szilíciumminta. Épp ezért nagy siker, hogy a csapat az eddigieknél is tisztább anyagot állított elő olyan felszerelés segítségével, amely a világ sok laboratóriumában megtalálható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tíz trükk a királyok családi fotósától

sze aug 13 , 2014
Az európai királyi családok fényképezésében szerzett több mint öt évtizedes tapasztalatával a Nikont használó Christian Lambiotte mindenkinél jobban tudja, hogy hogyan kell tökéletes családi fényképet készíteni. 1. Egy családi fényképet mindig szoros keretbe kell foglalni, és, ha lehetséges, magasabb nézőpontból kell őket elkészíteni. 2. A fényképen szereplő személyek öltözzenek lazán, […]

És még ez is...