Mobilfizetés, útdíj: új szakaszban a kötelezettségszegési eljárás

euA mobilfizetésre vonatkozó uniós jogszabályok betartására szólította fel tegnap az Európai Bizottság Magyarországot, második szakaszba léptetve ezzel a kötelezettségszegési eljárást. A testület értesülésünk szerint az elektronikus útdíjrendszer létrehozásáról szóló megbízási szerződés kapcsán is hivatalos felszólító levelet küldött a kormánynak, elindítva ezzel a jogsértési eljárást. A nemzeti mobilfizetési rendszer működtetésének kizárólag egy állami cég számára fenntartott joga „szükségtelenül és jelentősen korlátozza a piaci versenyt, és minden megfelelő indok nélkül megkárosítja a jelenlegi befektetőket”, állítja az Európai Bizottság, amely úgy döntött, hogy második szakaszba lépteti a magyarországi mobilfizetési rendszer miatt korábban indított kötelezettségszegési eljárást.

A testület két hónapot adott a magyar hatóságoknak arra, hogy megfelelő választ adjanak a mostani felszólításra, ellenkező esetben a Bizottság az Európai Bíróság elé viheti Magyarországot. Brüsszel arra szólította fel Magyarországot, hogy a mobilfizetés tekintetében tartsa be a letelepedés szabadságára és a szolgáltatások szabad mozgására vonatkozó uniós szabályokat.

Bár hivatalosan nem jelentették be, de a BruxInfo értesülései szerint az Európai Bizottság csütörtökön hivatalos felszólító levél kiküldésével kötelezettségszegési eljárást indított az elektronikus útdíjrendszer létrehozására aláírt megbízási szerződés kapcsán, mert az megítélése szerint az érvényes uniós jogszabályokba ütközik. A Bizottság újabban hivatalosan nem kommunikálja a kötelezettségszegési eljárások elindítását (az eljárás első szakaszát), ezért egyelőre hivatalosan nem tudni, hogy egészen pontosan mi a testület problémája a tendereztetéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.