Mítosz, hogy az informatikus tanulókat már a tanulópadban „levadásszák”

Az eNET friss kutatásából az derült ki, hogy a felmérésben részt vevő informatikus hallgatók háromnegyede nem dolgozik, ami részben ellentmond annak az iparági vélekedésnek, hogy az informatikus tanulókat ma már a tanulópadban „levadásszák”.

A válaszadók több, mint 21 százaléka már dolgozik valamilyen munkaviszonyban és további hat százaléknak folyamatban van a munkába állása, mindez részben ellentmond annak a közkeletű iparági vélekedésnek, hogy az informatikus hallgatók túlnyomó többsége már tanulmányai közben elhelyezkedik. Több, mint felük (52 százalék) állította azt, hogy jelenleg nem dolgozik, de szeretne programozóként dolgozni. A munkaviszony tekintetében a legtöbben főállásban, bár részmunkaidőben dolgoznak, de sokan teljes munkaidőben vagy mellékállásban, esetleg alkalmi jelleggel. A válaszadók 17 százaléka ugyanakkor nem szeretne programozóként elhelyezkedni. A válaszadók több, mint 44 százaléka egy éven belül tervezi a szakmai gyakorlatát. 31 százalékuk már volt vagy éppen a megkérdezés idején volt gyakorlaton. A megkérdezettek több, mint ötöde (21 százalék) játékfejlesztő szeretne lenni, amivel ez tűnik a leginkább kívánatos területnek a hallgatók körében. További szimpatikus elhelyezkedési területek az informatikusok számára még a mobilfejlesztő, IoT fejlesztő, hálózatmérnök, tesztmérnök és webfejlesztő. Kevésbé vonzó szakmák a megkérdezettek között a projektmenedzser, it-menedzser, oktató/tanár, gazdaságinformatikus, adatelemző, adatbiztonsági szakember, adatbányász vagy adatbázis fejlesztő. Az informatikusok kicsit több, mint negyede (28 százalék) nem tudja még, hogy mivel szeretne foglalkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Digitalizáció: felkészültebbnek érzik magukat a magyar cégek

pén szept 14 , 2018
ShareTweetPinShareÖsszetettebben látják és felkészültebbnek érzik magukat a digitalizációra a magyar cégek, mint két évvel ezelőtt – mutatta be Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója a 2018-as digitalizációs kutatás eredményeit. Hozzátette: a megkérdezett vállalatok többsége úgy látja, hogy a digitalizáció továbbra is versenyelőnyt jelent a hazai és a regionális piacon. […]

És még ez is...