Ilyen lesz a jövő internete

adslAz internetes protokollok fejlesztésébe aktívan bekapcsolódó Xerox szakemberei szerint a jövőben a tartalom-központú hálózat (Content-Centric Networking/CCN) lehet a kiút annak érdekében, hogy az interneten átmenő hatalmas és egyre bővülő információtömeget könnyebben lehessen kezelni, feldolgozni. 1991-ben az internetet elsősorban arra találták ki, hogy támogassa a két gép közti gyors, egyszerű és hatékony kommunikációt. Akkor arról még szó sem volt, hogy egy nap multimédiás tartalmakat közvetítő hálózatként kell működnie. Ráadásul nem is arra tervezték, hogy folyamatosan videót, hangfájlokat, képeket továbbítson különböző típusú eszközökre. Utóbbiak száma viszont folyamatosan nő, amelyek kiszolgálása komoly kihívást jelent.

Ezt a tendenciát felismerve kezdett el a Xerox kutatóintézete, a PARC az internetes hálózat megújításán dolgozni. Ennek lett az eredménye a CCN, ami valójában egy új hálózati szerkezet. Úgy építik fel, hogy illeszkedjen napjaink hálózati berendezkedéséhez, ugyanakkor segítsen a jelenlegi rendszer hibáinak a megoldásában. A lokalizált tartalmak (ip-cím használat) helyett, a PARC által megálmodott struktúrában a hangsúly a direkt elérési útvonalakon és az elnevezésen alapuló tartalmak továbbításán van. Ez teszi lehetővé az információkhoz való azonnali hozzáférést bármikor és bárhol a hálózaton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

NETGEAR Arlo: itt a duplán vezetéknélküli kamera

csü nov 19 , 2015
A NETGEAR Arlo biztonsági kamerái HD minőségű képet, és igény szerint élő videót továbbítanak tulajdonosuk okostelefonjára, tabletjére vagy pc-jére. Az Arlo sötétben is lát, mozgásérzékelőt tartalmaz és vízálló, így kültéren is elhelyezhető. Az Arlo mind az energiaellátást, mind a hálózati kapcsolatot tekintve vezeték nélküli. A 110 fokos látószögű és 720p […]

Friss, ropogós