Milliós átverés: már folyik az eljárás a bűnbanda ellen

AnyDeskCsaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással.

A Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője, Jánky Judit ismertetése szerint egy zalaegerszegi férfit tavaly augusztusban egy magát banki alkalmazottnak kiadó nő azzal hívta fel, hogy a bankszámlájával kapcsolatosan adathalászat gyanúja merült fel. Az ügyintézőként bejelentkező nő a telefont egy férfinak adta át, aki arra vette rá a sértettet, hogy a számítógépére telepítsen egy programot, majd engedélyezze a távoli hozzáférést a gépéhez. Miután az áldozat ezt megtette – abban a hiszemben, hogy azzal megakadályozza a bankszámlájához történő jogosulatlan hozzáférést – a csalók a számlájáról nyolc ember, illetve cég nevére összesen több mint 29 millió forintot utaltak át. Mindezen felül még külföldi weboldalakon több mint félmillió forint értékben vásároltak is különböző árukat.

A nyomozás során egy hevesi és egy oroszlányi férfit vettek őrizetbe a rendőrök. Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntette miatt folyik ellenük eljárás. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség indítványozta letartóztatásukat a bűnismétlés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyére való tekintettel. Jánky Judit közölte azt is: a zalaegerszegi férfit megkárosító ügyben – a most elfogott két emberrel együtt – eddig összesen kilenc gyanúsítottat hallgattak ki, akik közül ketten azóta már letartóztatásban vannak. A bűnbanda tagjai ellen további három, hasonló módszerrel elkövetett, több millió forint kárt okozó bűncselekmény miatt is nyomozás folyik, ezért ezeket egyesítették a zalaegerszegi esettel.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Akire büszkék a BÉT-nél: díjazták az OXO Technologies-t

hét márc 4 , 2024
ShareTweetPinShareAz OXO Technologies Holding Nyrt. a „BÉT Xtend különdíjat” kapott a Budapesti Értéktőzsdétől. Az OXO Technologies nyerte el a „BÉT Xtend különdíjat”. A hazai pénzügyi- és tőkepiaci világ egyik legrangosabb eseményén idén 25 kategóriában díjazták a szakma kiemelkedő alakjait. A győztesek kiválasztásáról a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Tőzsdei Tanácsadó […]
Oszkó Péter, az OXO Technologies igazgatósági elnöke

És még ez is...