Metaadat: a németek dűlőre jutottak

kemNémetországban a kormánypártok megállapodtak a digitális kommunikáció adatainak tárolásáról szóló törvény alapelveiről. A CDU/CSU konzervatív pártszövetség és a szociáldemokrata SPD évek óta tartó vitát zár le a megállapodással, amelynek alapján az Európai Bizottság által javasolt szabályoknál kevésbé szigorú előírásokat vezetnek be a digitális kommunikáció – telefonálás, internetezés – adatainak úgynevezett “készletezéséről”, hosszú távú tárolásáról. A készletezés az úgynevezett metaadatok (“az adatok adatai”, amelyek azt mutatják, hogy ki mikor kivel közölt valamit) tárolására vonatkozik, a kommunikáció tartalmát nem érinti.

A legfőbb elv szerint tíz hétig lehet tárolni az adatokat, és ezután törölni kell őket. Mindez a szolgáltatók feladata lesz. Állami szervek kizárólag súlyos bűncselekmények gyanúja esetén, bírói engedéllyel férhetnek majd hozzá a szolgáltatóknál tárolt adatokhoz. Ez azt is jelenti, hogy az adatokat nem lehet bűncselekmények megelőzése céljából felhasználni. Telefonálásnál a telefonszámokat, a hívás idejét és időtartamát rögzítik, mobiltelefon használata esetén a készülék földrajzi helyének adatait is. Ez utóbbiakat csak négy hétig. Az internetezésnél a számítógép azonosítására szolgáló ip-címet tárolják el. A terv szerint a brüsszeli bizottság javaslatánál enyhébb német készletezési szabályozás nem terjed ki az e-mailezésre, vagyis az e-mailek metaadatait egyáltalán nem tárolják majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kiderült mit csinálunk tévézés helyett

ked ápr 21 , 2015
A magyar felnőttek ma már több időt töltenek internetezéssel, mint a tévé előtt — derül ki a Telenor több mint ezernégyszáz válaszadó részvétel készült online felmérésének eredményeiből. A válaszadók 34,7 százaléka napi négy óránál hosszabb ideig használja a világhálót, míg tévézésre ugyanennyi időt csupán az emberek 12,3 százaléka fordít saját […]
monoszkóp, televízió

És még ez is...