Még nem találkoztál digitális zsarolással? Hamarosan fogsz

virusxA Symantec friss elemzése szerint, a kiberbűnözők egyik leggyakrabban használt támadóeszköze továbbra is az email, de új támadási módszerekkel is kísérleteznek: annak érdekében, hogy kevesebb munkával több embert érjenek el, egyre gyakrabban támadják a mobileszközök és a közösségi hálózatok felhasználóit is. „A kiberbűnözők alapvetően lusták. Szeretik az automatizált eszközöket és a gyanútlan felhasználók hiszékenységét, és ezt kihasználva velük végeztetik el a piszkos munkát – jelentette ki Kevin Haley, a Symantec Security Response igazgatója. Mint elmondta, tavaly a közösségi médiában látható, csalók által létrehozott bejegyzések mintegy hetven százalékát a felhasználók saját kezűleg osztották meg, mivel a támadók kihasználták, hogy az emberek megbíznak az ismerőseik által megosztott tartalmakban.

Míg az efféle módszerek segítségével a kiberbűnözők gyorsan juthatnak kisebb összegekhez, vannak olyan támadók, akik jóval agresszívabb és jóval több pénzzel kecsegtető eszközökhöz folyamodnak: a ransomware-nek nevezett zsaroló szoftverek kizárják a felhasználókat saját gépeikről vagy felhasználói fiókjaikból, ezt a zárat pedig csak „váltságdíj” kifizetése után oldják fel. A Symantec biztonsági jelentése szerint a ransomware-ek előfordulási gyakorisága tavaly 113 százalékkal nőtt. A módszerek is változnak: míg korábban a támadók különböző hatóságok képviselőiként tüntették fel magukat és büntetések megfizetését követelték állítólagosan lopott tartalmak miatt, a jóval agresszívebb, úgynevezett crypto-ransomware támadás a felhasználók digitális állományait helyezi zár alá, nem is titkolva a támadó szándékát. Ilyen támadásnak a 2013-as szinthez képest 45-ször annyi felhasználó esett áldozatul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

WRITEit: írj tollal, mint régen!

csü ápr 16 , 2015
A Lenovo bejelentette legújabb alkalmazását a WRITEit-ot, amely a gyártó szerint a tollal is működő eszközökön nyújt tökéletes kézírásélményt. A WRITEit segítségével a tollal való írás ezentúl ténylegesen hasznos, és praktikus megoldást jelenthet a tartalom bevitelre: használatával a felhasználók szinte bárhol írhatnak, ahol gépelni is lehet. A kiválasztott Lenovo Windows […]

És még ez is...