Trump beiktatása előtt feltörték a washingtoni térfigyelő rendszer számítógépes hálózatát

Nyolc nappal Donald Trump amerikai elnök januári beiktatása előtt egy hackercsoport feltörte és napokra használhatatlanná tette a washingtoni térfigyelő kamerarendszer számítógépes hálózatot — közölte pénteken a Fox News amerikai hírtelevízió az ügyben nyomozó hatósági forrásokra hivatkozva.

A hackertámadás következtében január 13. és 15. között 187 rendőrségi térfigyelő kamera közül 123 használhatatlanná vált. Egy részük azon az útvonalon van elhelyezve, ahol Trump beiktatásának napján, január 20-án ünnepi felvonulást tartottak. A kiberbűnözők vírussal fertőzték meg a térfigyelő hálózatot, és pénzt követeltek cserében a vírus ártalmatlanításáért. A hatóságok végül nem fizettek, hanem maguk oldották meg a problémát: kikapcsolták a megfigyelő rendszert, törölték, majd újratelepítették a vezérlőprogramokat. A beiktatás napján minden rendben működött, 31 millió amerikai nézte élőben az ünnepséget.

A Fox News szerint a hackertámadás ügyében folytatja a nyomozást az elnök védelmét is ellátó Secret Service biztonsági szolgálat. A hírtelevízió értesülései szerint nem zárható ki, hogy a számítógépes kalózakciót külföldről vezényelték le, hatósági támogatással. Az elmúlt években több hasonló támadást követtek el az Egyesült Államokban magánfelhasználók ellen, de hackertámadások érték állami intézmények – kórházak, vállalatok és önkormányzati hivatalok – térfigyelő rendszereit is. Ennek általában az a következménye, hogy a felhasználók nem tudják használni a kamerákat vagy a számítógépes rendszer által tárolt adatokat, amíg nem fizetnek. A támadók általában tudatják a felhasználókkal, hogy bizonyos időn belül fizetniük kell, különben törlik a teljes rendszerüket és adatbázisukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Borzasztó: öngyilkosságra bíztatják az ukrán gyerekeket

ked febr 14 , 2017
Internetes oldalakon biztatják öngyilkosságra a gyerekeket, és a jelenség olyan mérteket öltött, hogy vasárnap az ukrán rendőrség kiberosztálya sajtóközleményben figyelmeztette a veszélyre a szülőket — írja az MTI. Több ukrán hírforrás adta közre vasárnap az ukrán kiberrendőrség közleményét, amelyben a hatóságok részletesen leírták, hogy az ilyen weboldalak hogyan vesznek rá […]