M&A ügyletek: Magyarország kilóg a sorból

forintÖt éve nem volt olyan magas a közép- és kelet-európai régióban az összeolvadási és felvásárlási (M&A) ügyletek értéke, mint tavaly – derül ki egy friss tanulmányból.

A tanulmány szerint az ügyletek száma 32 százalékkal 889-re, értékük 41 százalékkal 67 milliárd euróra nőtt. A régió 2021-ben is megőrizte vonzerejét. A határokon átnyúló M&A tranzakciók volumene és értéke (Oroszországot is beleszámítva) 36 százalékkal nőtt, és elérte a 32,5 milliárd eurót, ami 2016 óta a legmagasabb éves tranzakciós érték. Az ügyletek száma 371 volt, 34 százalékkal több a megelőző évnél. Magyarországon összesen 40 nyilvános M&A tranzakciót bonyolítottak le 549 millió euró összértékben tavaly. A régió erőssége a diverzifikált gazdaság: erős it-szektor, növekvő középosztály, jelentős természeti erőforrások. Mindezek vonzó környezetet jelentenek az üzleti szereplőknek világszerte, nagy a nyomás, hogy alakítsák át ellátási láncaikat. Magyarországgal kapcsolatban a jelentés kiemeli, hogy a piaci környezet ellentmondásos, a befektetések helyzete “nem mindig könnyű”, a kormány visszaállamosított néhány korábban privatizált céget, és az M&A ügyleteket nem fogadják tárt karokkal. A “keleti nyitás” politikája keretében a kormány Kínával törekszik szorosabb kapcsolatra, és ösztönzi a kínaiak részvételét a nagy zöldmezős projektekben.

A régióban változatlanul négy ország uralta a piacot: Lengyelország (192 ügylettel, 12 milliárd euróval), Oroszország (146), Ausztria (119) és a Cseh Köztársaság (86). Az ügyletek értékét illetően, Oroszország végzett az első helyen, 20,4 milliárd euróval, ami 15 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Ausztriában 33 százalékkal 12,9 milliárd euróra nőtt a tranzakciók értéke. Csehországban az érték az előző évi négyszeresére, 10,3 milliárd euróra nőtt, de ez nagyrészt egy technológiai megatranzakciónak köszönhető. Lengyelországban tíz százalékkal 10,1 milliárd euróra nőtt az érték.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kiderült, előre vagy hátra mennek a magyar fintech cégek

ked ápr 12 , 2022
Már a Digitális Jólét Program (DJP) tudásközpontja szerint sem jó a magyar fintech cégeknek. A magyar fintech cégek növekedésének elengedhetetlen feltétele a nemzetközi terjeszkedés, ám ezt számos tényező korlátozza – derül ki a DJP tudásközpontja által készített reprezentatív kutatásból. A vizsgálat szerint tízből kilenc magyar fintech cég növekedését a nemzetközi […]
fintech

Friss, ropogós